SUMMER SALE - AKÁR 25% KEDVEZMÉNY!

Anthuriumok, a növényvilág flamingói – 1.rész

Anthurium waroqueanum - fotó: flora.et.folia 

 

Bár az elmúlt évek botanikai őrülete sok fajt és nemzetséget közelebb hozott a hobbi kertészekhez, mégis akadnak olyan növények, amelyekre csak mostanában kezd jobban felfigyelni a hazai közösség. A nagy flamingóvirággal (Anthurium andreanum) már biztos mindenki találkozott legalább egy ballagási csokor részeként, az Anthurium clarinervium pedig közkedvelt azok körében, akik egy különlegesebb, de könnyebben gondozható növényre vágynak. De rengeteg egyedi fajt tartogat még ez a diverz nemzetség, amibe megpróbál kis betekintést nyújtani ez a cikksorozat, melynek első részét olvashatjátok.

Elterjedésük és élőhelyük

Az Anthurium nemzetség neve a görög "Anthos" és "Oura" szavakból ered (ami szó szerint ’virágzó farkot’ jelent), eredetük mégis egy távolabbi kontinenshez köthető. A flamingóvirágok az Újvilág trópusi és szubtrópusi növényei, természetes előfordulásuk az USA legdélibb részétől és Mexikótól a Karib-térségen át egészen Argentína és Chile északi részéig terjed.

A nemzetségbe rengeteg faj tartozik, melyek nagyon különböző élőhelyeken fordulnak elő egy kontinensnyi területen, így nem lehet egy jellemző élőhelyet meghatározni hozzájuk. Megtalálhatjuk őket a 2000 méter feletti, hűvösebb, árnyékosabb köderdőkben, de a tengerszinthez sokkal közelebbi, melegebb erdőkben is. 

Mint sok trópusi és szubtrópusi növény, ők is versengenek a fényért, amihez nagyrészt epifita életmódjukkal alkalmazkodtak. Így ha valaha ilyen helyre tévednénk, akkor a flamingóvirágok nagy zöld leveleiért érdemes főként felfelé, a fák törzsére tekintgetni.

 Anthurium crystallinum

Felfedezésük és botanikai jelentőségük

Az anthuriumok első tudományos értékű leírása a 19. századig vezet vissza minket. 1857-ben indult útjára a Novara expedíció az Osztrák-Magyar Monarchia kezdeményezésére, hogy felfedezze és tanulmányozza a világ távoli területeit, különösen a trópusi és szubtrópusi vidékeket. Ennek az expedíciónak volt résztvevője Dr. Karl van Scherzer osztrák orvos és botanikus, aki leírta a nemzetség első faját, majd nagyon szerényen el is nevezte magáról (Anthurium scherzerianum).

Ahogy az újabb felfedezések következtek, a kor botanikusainak és gyűjtőinek figyelmét gyorsan felkeltette ezeknek a növényeknek a rendkívüli szépsége és különleges megjelenése. Az anthuriumok különleges, gyakran színes, néha illatos virágzatát és változatos alakú és textúrájú leveleit megnyerő kombinációnak találták. Ezek a növények hamar a gyűjtők és a kertészek kívánságlistájának élére ugrottak, és csodás botanikai rajzok és illusztrációk révén a tudományos közösség figyelmét is felkeltették.

A 20. század elején a flamingóvirágok elsősorban a tehetősebb gyűjtők és a nemesi családok körében váltak divatossá. A trópusi növények iránti növekvő szenvedély és a kertészeti kultúra gyarapodásával egyre többen fordították figyelmüket a flamingóvirágok egzotikus szépsége felé. A második világháború után a nyugati gazdasági fellendülésnek köszönhetően az emberek több szabadidővel rendelkeztek, és a kertészkedésre, különösen a dísznövényekre való figyelem növekedett.

Az anthuriumok növekvő népszerűségéhez hozzájárult a növénykereskedelem fejlődése is. Ez a növények könnyebb és gyorsabb szállítása lehetővé tette, így azok eljuthattak a trópusi éghajlaton kívülre is, és hidegebb éghajlatú régiókban is kedveltté váltak. A virágüzletek és kertészetek polcain is gyakran feltűntek, vonzó színeikkel és formáikkal pedig továbbra is lenyűgözték a vásárlókat.

A 20. század közepétől kezdve a flamingóvirágok népszerűsége már nem korlátozódott a tehetősebb rétegre. Az egyre szélesebb körben elterjedő üvegházak, a növénytermesztési technikák fejlődése, valamint az importált növények elérhetősége miatt az anthuriumok ára is csökkent, és így az átlagos kertészetek és hobbisták számára is megfizethetővé váltak.

Anthurium család 😊 - Fotó: kopaszmacska

 

Gyógyászati jelentőségük

A flamingóvirágok azonban nem csak csodás megjelenésük miatt lenyűgözőek, hanem számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkeznek. A hagyományos népi gyógyászatban már régóta jelen vannak, néhány dél-amerikai kultúrában például a leveleket a köszvény kezelésére használják, mivel egyes fajok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Nem meglepő módon a modern tudomány is elkezdte kutatni, milyen esetleges orvosi felhasználásuk lehetne a különböző fajoknak. Egy 1998-ban, a Journal of Ethnopharmacology című folyóiratban publikált kutatás az Anthurium cerrocapense gyulladáscsökkentő tulajdonságait igyekezett feltárni, míg egy 2009-es, a International Journal of Molecular Medicine-ben megjelent cikkben az Anthurium schlechtendalii potenciális rákellenes hatásáról olvashatunk.*

*A leírtak ellenére betegséggel és panaszokkal inkább orvoshoz menjünk és ne a szobanövényeinket fogyasszuk!

 3 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál

  1. A különböző ízeltlábúak mellett a kolibrik is e növények beporzói között találhatók, mivel a tápanyagokat tartalmazó nedveket ők is szívesen fogyasztják.

  2. Egyes anthurium fajok kicsi, ehető gyümölcsöket teremnek, amelyek egyszerre színesek és ízletesek. Bizonyos kultúrákban ezeket a gyümölcsöket lekvárok készítésére használják, vagy édes csemegeként fogyasztják.

  3. Egyedi virágzat: a növények feltűnő "virága" ténylegesen nem egy virág, hanem egy módosult levél, amelyet fellevélnek vagy buroklevélnek neveznek. Valójában sok apró virág alkotja a torzsavirágzatukat, ami a fellevél által körülvett hosszúkás húsos rész.

 Anthurium andraeanum “Zizou”

Kedvencek

Bár a sok gyönyörű faj közül nehéz csak néhányat kiválasztani, most mégis megpróbálkozom vele, hogy kiválasszam az 5 kedvencemet. Lesznek köztük ismertek és nem biztos, hogy mindenki számára ismertek, de bátran lehet csemegézni a nemzetség több, mint 1000 faja közül. 😊

  • Anthurium waroqueanum – Gyakran emlegetik queen anthuriumként, azaz királynőként is ezt a gyönyörű, hosszúkás levelekkel rendelkező fajt, ami azonban karrierjét mint king anthurium kezdte.

  • Anthurium veitchii – ha eredetileg az A. waroqueanum volt a „király”, akkor felmerül a kérdés, hogy mit neveztek „királynőnek” a növényszerelmesek? Bizony az A. veitchii-t, ami az előző faj partnere volt a szerepcserében.

  • Anthurium forgetii – Szerény véleményem szerint ebben a fajban minden megvan, amire csak vágyhatunk. Sötét levelek, érdekes mintázat, és valami plusz: kerek levelek, amitől annyira bájos! 😊

  • Anthurium lutheri – Egy flamingóvirág elegánsan leomló, texturált sötét levelekkel. A tartása sajnos nem olyan egyszerű, de akik hasonlóra vágynak, szerencsére van miből válogatniuk, legyen az A. vittariifolium, A. pallidiflorum, vagy más faj.

  • Anthurium luxurians – Sokak álma, sokak vágya. A fényes éjsötét levelekkel, a buborékszerű textúrával és a kompakt habitussal joggal tett szert nagy népszerűségre.

Anthurium veitchii - Fotó: urbanplantnerd

 

Remélem tetszett ez a kis ízelítő! A következő cikkben azonban olvashattok majd az anthuriumok gondozásáról és arról, hogy hogyan válasszátok ki a lakásotokhoz és magatokhoz legjobban illő növényt.

 

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Báthory-Fülöp Anitának, akit az Instagramon flora.et.folia néven találtok meg!

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni