🎃 TÖKJÓ AKCIÓ! Akár 25% kedvezmény! Részletek a főoldalon!

Mély levegő és növények

Bár a cím szólhatna pont fordítva is, azaz „Növények és mély levegő”. Hogy miért? És hogy mit is értek most a „mély levegő” alatt...?

A növényeknek, a nevelgetésüknek, gondozásuknak annyi pozitív oldala van, hogy csak na...! Nem csak a levegő minőségét javítják, hanem ránk, emberekre is szuper jó hatással bírnak, ráadásul legtöbbször úgy, hogy mindezt észre sem vesszük. Pillanatok alatt képesek minket eljuttatni egy csodás, nyugodt állapotba, és egyszer csak arra eszmélünk, hogy visszaállt a világbéke és sokkal jobban érezzük magunkat. :-)

Na de szedjük is szét ezt a témát egy picit jobban, és most nem a kémiai oldalról, hogy mi történik a levegővel a növények által...

Ássuk bele magunkat jobban a „nehezebb” témába, azaz abba, hogy milyen hihetetlen jó hatásai vannak a növényeknek pszichológiai, lelki síkon. Ez az, amiről soha, de soha nem lehet eleget beszélni! 

  • CSÖKKENTIK A SZORONGÁST, STRESSZT, DEPRESSZIÓRA VALÓ HAJLAMOT, csupa nagybetűvel, hiszen mind közül talán ez a legfontosabb,
  • Segítenek egy folyamatos rutin fenntartásában,
  • Javítják a koncentrációt, memóriát, segítik a munkavégzést,
  • Fokozzák a kreativitást,
  • Pozitívabbá, nyugodtabbá tesznek

Tegye fel a kezét az, aki betegen hallotta már azt az orvosától, hogy „Semmi baj, csak ne stresszeljen annyit!” És naná, hogy ettől a kommenttől csak még jobban begőzölt... Nap mint nap rohanunk, sok a munka, igyekszünk itthon is helytállni, főzni, takarítani, gyerkőcöt vagy épp kutyát nevelni, sportolni, na meg néha azért pihenni is. Ja és persze jött a Covid, ami a legtöbb embernek szinte teljesen felforgatta az életét, és a legtöbben saját otthonunk fogságába estünk. Sokan ekkor kezdték el a növények gyűjtését vagy a kert gondozását, és ez egy olyan szerelemhobbi, ami ha egyszer bevésődik az elmédbe, többé már nem hagy nyugodni, és elindul egy nagyon szép, zöld lavina.

A növények gondozása már önmagában is ad egyfajta rutint a napjainkhoz, főleg, ha nagy gyűjtők vagyunk óriás dzsungellel. Tapasztalatból tudom, hogy a vírus miatt sokan akár már több, mint egy éve otthonról dolgoznak, később kelnek, akár egész nap pizsamában maradnak, munka után csak leheverednek a kanapéra... De a növényekkel folyamatosan foglalkozni kell, ők ránk vannak hagyatkozva, és mivel szeretnénk őket életben tartani, ezért igenis meglocsoljuk őket, megtisztítjuk a leveleiket a portól, pakolásszuk őket a lakásban, hogy a lehető legfényesebb helyen legyenek, tanulunk, olvasunk róluk... Szóval ténylegesen tesziveszizünk velük, ami megelőzi azt, hogy csak szomorkodva heverésszünk egész nap.

Bár növényeket ma már akár szivárványszínben is találhatunk, azért a legtöbbjük még mindig a zöld különböző árnyalataiban pompázik. Fáradt szemünk számára ez a legpihentetőbb szín. Egyszerre nyugtató és frissítő hatású, így egyensúlyt, harmóniát teremt, még bennünk is. :-) Csak fogj egy bögre kávét vagy teát, ülj le a növényeid elé, és meglátod, hosszú percekig el tudod majd nézegetni őket mindenféle terhes gondolat nélkül. A zöld növények megnyugtató erejét még azok is megtapasztalják, akik nem vallják nagy növényszerető embernek magukat. Nem kell mindenkinek profi „növénysuttogóvá” válnia, és bendzsón gitározva dalolászni a növényeknek minden nap. A cserepesek nem válogatnak a célpontok között... Minden emberre hatnak, mégha az adott illető ezt tudatosan észre sem veszi. :-) És ha már nyugodtabbak vagyunk és jobb a kedvünk, akkor egyből jobban tudunk összpontosítani, koncentrálni is és ezáltal produktívabbak is tudunk lenni még a monoton munkanapokon is.
Annak ellenére, hogy vannak növények, melyek egész életükben csak pár cm-esre nőnek, és vannak fajok, melyek akár több méteresre is, mindnek egytől egyig megvannak a saját igényeik, és a maguk módján mind törékeny teremtmények.  
Na és ilyenkor jön a képbe például a „flow” állapot, azaz amikor annyira elmerülünk egy dologban, legyen az egy jó könyv, sport, vagy épp a növények locsolása, hogy teljesen elveszítjük az uralmunkat az idő felett, csökken a pulzusunk, kitisztulnak a gondolataink, és csak annak az adott dolognak élünk, amivel éppen akkor és ott foglalkozunk!
Fogod a kis locsolókannádat, a spriccelős fufudat, egy törlőrongyot és elindulsz a lelki megújító növénytúrádra. Locsolsz, spriccelsz, átnézed a leveleket, nagyon óvatosan letörölgeted őket figyelve arra, hogy nehogy elszakadjanak, letéped az elhalt/beteg leveleket (EMLÉKEZTETŐ: A LEVÉLHULLÁS NORMÁLIS, NEM (mindig) TE VAGY A HIBÁS! ;)), átrendezed őket 12x egymás után, aztán arra eszmélsz, hogy el is telt 1-2 óra, és még azt is elfelejtetted közben, hogy mit ettél reggelire. Na, ez az igazi flow élmény. Ha nem is teljesen kapcsol ki az agyad, de lelassulsz, összpontosítasz, koncentrálsz a precíz mozdulatokra, nehogy megsértsd a növényeidet, és közben szépen lassan kitisztulnak a gondolataid és elreppen az idő.

Itt megemlíteném még azt a végtelen nagy örömöt, amit az új hajtások tudnak okozni! Jajj, Ti is tudjátok, mire gondolok, ugye? Hogy mikor meglátsz egy új, még épp csak nyíló levélkét, hirtelen a szívedhez kapsz, elvékonyodó hangon, boldogan feljajdulsz, gyorsan lefotózod, hogy minden apró szépség dokumentálva legyen, majd pedig megveregeted a vállad, hogy „Hát igen, szuper növényszülő vagyok!” :-)

 Mert azok vagyunk mindannyian, egytől egyig! Akkor is, ha most szerezted be életed első kis növényét, akkor is, ha már többszáz növényed van. Akkor is, ha néha kipurcannak, vagy legszívesebb Te tennéd el őket láb alól, amikor épp hisztiznek és semmi nem jó nekik. De akkor is, ha napi szinten úgy gügyögsz hozzájuk, mint egy kisbabához. És akkor most előjön belőlem is a nagy doktor és mondom azt Neked, hogy „Csak ne stresszelj rá!” :-) Engedd át magad a flow élménynek, hagyd, hogy beszippantson ez a csodálatos hobbi, és figyeld meg, hogyan viszonozzák a törődésedet!

Mert mindig viszonozzák! :-)

Vendégszerző: Blaskó Flóra (@floramegafauna)

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni