4 éves webshopunk! 🎉 20% szülinapi kedvezmény minimum 2 növény vásárlása esetén. Kód: TROPICALHOME4 Ha a kód alkalmazása után a kosárérték meghaladja a 12 ezer forintot, egy Monstera acacoyaguensis fiatal (még nem szeldelt) 1 leveles dugvánnyal is megajándékozunk. Nem használható az akciós termékekre, kaspókra, kiegészítőkre, csomagajánlatokra és a saját szaporítású növényekre.

Roberto Burle Marx

Roberto Burle Marx

(1909. augusztus 4., Sao Paulo – 1994. június 4., Rio de Janeiro)

Roberto Burle Marx 1974-ben egy botanika expedíción Ecuadorban

Nem volt olyan művészeti ág, amelyben ne lett volna jártas Roberto Burle Marx. Festő, nyomdász, ökológus, természettudós, szobrász, díszlettervező, ékszerész, zenész, kárpitkészítő és a 20. század egyik legnagyobb tájépítésze volt. Marx művészet iránti szenvedélye minden formában megerősítette abban, hogy még jobb tájépítész legyen. Modern természetművészként volt ismert, aki akkreditáltan bevezette a modernista tájépítészetet Brazíliában.

Apja emigrált a németországi Trier városából. Anyja felsőbb osztálybéli brazil nő volt.

Burle Marx első inspirációi akkor születtek, amikor Németországban festészetet tanult. Gyakran felkereste a Dahlem botanikus kertet, és itt ismerkedett meg a Brazíliában őshonos növényvilággal.

1930-ban visszatérve Brazíliába, növényeket kezdett el gyűjteni. 1932-ben megtervezte első látványkertjét egy magánrezidencián, Lucio Costa és Gregori Warchavchik építészek részére.

Marx növények iránti szeretete leginkább otthonában, Sitio Santo Antonio da Bica-ban mutatkozott meg, ami 1949-ben lett a tulajdona. A birtok 365.000 m2, a Rio de Janeiro melletti Barra de Guaratiba-ban helyezkedik el. Ma a brazil kormány tulajdonában áll, kifogástalan állapotban.

Ezen a helyen volt saját botanikus kertje, laboratóriuma és növekvő növénygyűjteményének adott otthont. Jelenleg Sitio Roberto Burle Marx néven futó nemzeti műemlék, és több mint 3500 növényfaj található benne.

 1955-ben tájstúdiót alapított, majd saját vállalkozást indított Burle Marx & Cia néven. Munkásságán érzékelhető az időtlenség és a tökéletesség. Esztétikája a természeten alapult, például sosem keverte össze a virágszíneket. Őshonos növényeket használt, ugyanazon példány nagy csoportjait és sziklás mezőkből pihentető kertet varázsolt. Nagyon érdekelte egyes növények jellege, és az, hogy ez milyen hatással van az egész kertre.

Sok időt töltött a brazil esőerdőkben, ahol tanulmányozta és felfedezte azokat, ami lehetővé tette számára, hogy jelentősen bővítse botanikai tudását, pl.: új kőzetek és növények felfedezése, ezáltal legalább 30 növény viseli a nevét.

A fenti kép 1974-ben készült róla egy botanika kirándulás során Ecuadorban. 

A webshopban ezek a növények viselik a nevét:

Ctenanthe burle-marxii "Amabilis"

Ctenanthe burle-marxii "Amagris"

Philodendron Burle Marx 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni