24% kedvezmény! Részletek a főoldalon!

Segítség, nyaralni megyek!

Aki növényeket tart otthonában, az előbb-utóbb szembetalálja magát a problémával: mi lesz velük, miközben elutazunk? Ezt a témát fogjuk most körbejárni.

Előre leszögezem, hogy csodák sajnos nincsenek, ha egy hétnél tovább tart a nyaralás, akkor nincs más megoldás, keresni kell egy megbízható növényszittert. Fontos azonban, hogy az ő dolgát is minél jobban megkönnyítsük, ha esetleg legközelebb is szeretnénk a segítségére számítani, illetve az ennél rövidebb utazások előtt is jelentős óvintézkedéseket tehetünk a növényeink érdekében.

Az öntözésről általában


A növények vízfelvételét többek között a leveleken található gázcserenyílások párologtatásának intenzitása befolyásolja. A párologtatás során fellépő szívóerő hatására a gyökerek felveszik a vizet a talajból, aminek egy része a szállítószöveteken keresztül eljut a sejtekbe, másik része pedig a gázcserenyílásokon keresztül távozik. A sejtekben levő folyadék által kifejtett nyomás neve turgornyomás, amely, ha folyamatos a vízellátás, a növényi sejteket, és ezáltal például a leveleket is merevvé teszi. Amikor a növény nem jut elegendő vízhez, akkor csökken a turgornyomás, a levelek megpuhulnak, lógni kezdenek. Ha tartósan fennáll ez az állapot, akkor a szövetek elhalása is bekövetkezik, azaz a levelek és egyéb képletek elszáradnak. Az optimális öntözéssel ezt a folyamatot megelőzhetjünk, a nyaralás alatt azonban ez nehezebben kivitelezhető. Először is röviden nézzük át, milyen tényezők befolyásolják az öntözések gyakoriságát, és hogyan tudjuk ezeket a tényezőket befolyásolni.

Fény

A fény intenzitásának csökkentésével a párologtatás is csökken, kevesebb vizet veszít a növény. Ennek érdekében beállíthatjuk a leeresztett reluxát úgy, hogy csak kevesebb fényt engedjen be, vagy egy áttettsző függöny segítségével is gátolhatjuk picit a fény intenzitását. Ha egyik sem megoldható, akkor
helyezzük távolabb a növényeket az ablaktól. Amennyiben automatizált növénylámpát használunk, akkor csökkenthetjük a megvilágítás időtartamát a felére-kétharmadára.

Páratartalom

A levegő alacsony páratartalma is hozzájárul a gyorsabb párologtatáshoz, ezért ezt érdemes annyival növelni, amennyivel csak lehetséges. Mivel az automata párásítókat akár naponta többször is tölteni kell, ezért ez nem opció egy nyaralás alatt. Kevésbé hatékony, de áthidaló megoldást jelent, ha nagy felületű edényekben vagy tálcákban vizet helyezük el a növények közelében. A nyári hőségben gyors párolgásra számíthatunk. Ha növényszitter is jön majd, kérjük meg, hogy a locsolás mellett ezeket is töltse fel.

Hőmérséklet

Sajnos a nyári magas hőmérséklet is erősen hozzájárul a gyorsabb vízveszteséghez, ezt viszont nem érdemes klímával befolyásolni, hiszen az annyira kiszárítja a levegőt, hogy még többet ártunk vele. Ezért érdemes inkább a fény csökkentésével kapcsolatban említett reluxás vagy áttetsző függönyös megoldást alkalmazni, hiszen akkor két legyet ütünk egy csapásra.

 

Önöntöző kaspók

Szinte minden növénygyűjteményben van pár szomjasabb növény, amit még télen is 2-3 naponta kell öntözni. Az önöntöző kaspók hosszú távú megoldást jelentenek ennek a problémának a kiküszöbölésére, azonban sajnos még a legolcsóbb márkák is viszonylag borsos áron kínálják ezeket. Cserébe év közben sem fog majd az előfordulni, hogy az ernyedten lógó levelek láttán realizájuk, hogy újfent elfelejtettünk időben öntözni, hiszen ezeknek a cserepeknek a víztározója akár 1-2-3 hétig is elég lehet a növénynek, ahonnan ráadásul állandóan egyenletes vízellátást kap.

Passzív öntözés, olla

Több féle otthoni, akár sufnituninggal is előállítható passzív öntözőrendszer létezik, többek között a fejjel lefelé földbe állított, vízzel töltött műanyag palackból csepegtetős megoldás, illetve ennek elegánsabb változata: a földbe szúrt víztározó gömb, valamint a vizet kapilláris elven szállító madzagos, és még sorolhatnám. Bármelyik működhet, azonban a használatukat mindenképp hosszas kísérletezésnek kell megelőznie, hiszen ezek elég könnyen balul sülhetnek el, túlöntözést vagy kiszáradást okozva.
Vízigényes balkonnövényeknek lehet jó megoldás az olla használata. Ez egy vízzel töltött (általában hasas, de keskeny szájú) terrakotta edény kis fedővel, amelyet a földbe kell süllyeszteni annyira, hogy csak a szája látszódjon ki. A porózus agyagcserép a falán keresztül egyenletesen adja le a vizet a gyökereknek. Hasonló elven működő, felül műanyag víztározós, alul terrakotta passzív öntözőt szobanövényeknek is lehet kapni, általában mindenféle állatos formájú kivitelben. Ezek csak sűrű földkeverékben működnek megfelelő hatásfokkal, tapasztalatom alapján a laza földkeverékben nem tudják olyan jól leadni a vizet a közegnek.

Tennivalók közvetlenül az utazás előtt

Ha tehetjük, a nyaralás előtti készülődés utolsó mozzanata az öntözés legyen, amit érdemes a szokásosnál alaposabban elvégezni: bőségesen öntözzük meg a trópusi növények cserepének teljes felületét, és a csurgalékvizet csak később öntsük le, ezzel biztosítva, hogy minél több vizet felvegyen a közeg. Akár le is tusolhatjuk a növényeket, ami sokkal jobban felfrissíti őket, és ezzel az esetleges kártevőket is megtizedelhetjük, megelőzve ezzel, hogy nyaralás közben történjen nagyobb baleset.
Ha az erkélyen is vannak vízigényes növények, azokat érdemes a lépcsőházba vagy a lakásba költöztetni átmenetileg, hiszen a nyári melegben kint olyan hamar kiszárad a föld, hogy az 2-3 nap alatt végzetes
lehet. Ha ez semmiképp se megoldható, akkor tegyük őket árnyékosabb helyre, öntözzük be ezeket is jól és a földjüket fedjük be vastagon mulccsal, ez valamelyest lassítja majd a kipárolgást.

Növényszitterünk felkészítése

Ha sikerült egy barátunkat, családtagunkat megkérni a feladatra, érdemes rendesen felkészíteni, ezzel elkerülhetjük a szomorú veszteségeket.
- Az egyik öntözést csináljuk végig a növényszitterrel együtt, hogy megismerhesse a növényeket és igényeiket.
- Minden infót, amit szóban elmondunk, írjunk is le, kiemelve a speciális igényeket, ha van ilyen. Én ehhez egy több oldalas, képes jegyzetet szoktam készíteni, ami akárki számára könnyen követhető. Ha ez nagyon profin sikerül, akkor az előző lépést is helyettesítheti.
- A növények cserepét valamilyen módon színekkel jelöljük meg, pl.: piros – nem kell öntözni, sárga – heti egyszer elég öntözni, kék – gyakori öntözést igényel.

Sajnos a legalaposabb előkészületek és a leghozzáértőbb növényszitter mellett is előfordulhat, hogy valamelyik növény nem éli túl ezt a rövid időszakot nélkülünk, így erre jobb, ha fejben előre felkészülünk és elfogadjuk a tényt. Szerencsére ma már szinte minden növény könnyen pótolható, úgyhogy a nyaralás alatt koncentráljunk inkább az új élményekre, hiszen ezek egy egész életre szólnak.

 

Vendégszerző:  Láng Veronika  @plantropia 

Képek: @plantropia

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni