Szanzavérát minden lakásba!

 

A szanzaverák, másnéven anyósnyelvek Nyugat-Afrika trópusi területein őshonosak, és különleges alakjukkal, valamint egyszerű tartásukkal lopták be magukat rengeteg növénytartó szívébe.  Bár nevük (szanzavéra -> Sansevieria) korábbi rendszertani besorolásukra utal, ma már tudjuk, hogy dracénákként a közönséges spárga közeli rokonai. (Emiatt tudományos névnek a Dracaenat olvashatjátok a lentebbiekben is.)

 Ebben a bejegyzésben kicsit részletesebben is megismerhetitek őket, ami után pedig kizárt, hogy maradna bárki is, aki ne vágyna majd egyre. 😊

 

De először is: miért válasszuk az szanzavérát?

 • Átlag szobai körülmények között inkább lassú növekedésűek, így nem fogják egyhamar kinőni a nekik szánt teret.
 • Remek választás azoknak, akiknek nincs sok idejük növénygondozásra.
 • Vagy ha a már meglévő növénygyűjteményt szeretnénk bővíteni, de nem akarunk a korábbinál érdemben több időt szánni a gondozásukra.
 • Feledékenyeknek is ajánlott, hiszen nincs nagy vízigényük.
 • Sok olyan fajt találunk köztük, amikkel a vertikális teret nagyszerűen kitölthetjük! Így akik a változatos lakásdzsungeleket szeretik, vagy csak egy sarkot dobnának fel, esetleg nem lehetséges náluk polc felfúrása, bátran nyúljanak ezekhez a növényekhez. 😊 

Elhelyezés – Fény és hőmérséklet

Szerencsére az anyósnyelvek nem finnyásak, ha fényviszonyokról van szó. Gyorsabban növekednek majd a szoba egy világosabb pontján, de egy félárnyékos helyen is jól ellesznek, bár ennek megfelelően lassabban gyarapodnak majd. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a kevesebb fény nem sötétséget jelent, hiszen az életben maradáshoz minden növénynek szüksége van a megfelelő megvilágításra.

Emellett kerüljük a huzatos helyeket, de azon a hőmérsékleten, ahol mi is jól érezzük magunkat, ezek a növények is boldogok lesznek.

 

Közeg és ültetés

Amíg a cserepet ki nem növik, nem feltétlenül szükséges őket átültetni abból a közegből, amiben a kereskedőtől érkeztek. Amikor azonban eljön ez az idő, a legegyszerűbb választás kaktusz földbe ültetni őket, amit készen is megvásárolhatunk. Ha magunk kevernénk a közeget, készítsünk nagyon jó vízelvezetésű, enyhén savas, homokos keveréket.

Öntözés és páraigény

Nagyon fontos, hogy mindenképp hagyjuk kiszáradni a közeget két öntözés között, így alulöntözők előnyben! 😊 Ezek kifejezetten szárazságtűrő növények, így nem szeretik, ha áll alattuk a víz. A párára nem lesz gondunk, ilyen téren nincsenek különösebb igényeik.

Kártevők, betegségek

Szerencsére kifejezetten ellenálló növényekről van szó, így nem ezek lesznek a lakásdzsungel legproblémásabb tagjai.

Mint minden szukkulensnél, náluk is előfordulhatnak gyapjastetvek. Ha észrevesszük a fehér bolyhos kártevők jelenlétét, alkoholos kendővel vagy fülpiszkálóval távolítsuk el őket és olajos lemosóval vagy komolyabb fertőzés esetén felszívódó rovarölővel kezeljük a növényt.

Ha pedig azt látjuk, hogy a leveleik veszítenek merevségükből, sárgulnak, akkor az leggyakrabban azt jelezheti, hogy túl sok vizet kaptak.

Szaporítás

A leggyorsabb módszer, ha egy levelet levágunk, fejjel lefelé álló V alakban bevágjuk az alját és pár órát hagyjuk száradni a vágás helyét. Ezután a lakás egy világosabb pontján egy pohár vízbe állítjuk a levelet úgy, hogy a V alakú vágást épp elfedje a víz. Pár hét múlva megjelennek majd a gyökerek, még pár hét, és a növekedő hajtásokat is észrevehetjük majd. Ezt a módszert alkalmazhatjuk úgy is, ha víz helyett közvetlen az ültetőközegbe dugjuk bele a levágott levelet.

Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, válasszuk a tőosztást. Emeljük ki a növényt a cserepéből, távolítsuk el a gyökerekről a közeget és egy tiszta, éles késsel vagy metszőollóval vágjuk szét a leválasztani kívánt részhez tartozó rizómát. Ne válasszunk le túl kicsi/nagy részt, hogy a szétültetett növények mindegyikének maradjon elég energiája a további növekedéshez.

fotó: eni_leaf

 

És végül néhány érdekesség ezen növényekről:

 • A Dracaena Trifasciata rostjaiból tradicionálisan íjhúrt készítettek, mivel azok megfelelően erős és rugalmas alapanyagnak bizonyultak.
 • A maszáj népcsoport tagjai a Dracaena hanningtonii nedvét sebkezelésre használják annak antiszeptikus hatása miatt.
 • Dísznövényként először Kínában terjedtek el, és a taoista hagyományok szerint a Nyolc Halhatatlan hosszú élettel, jóléttel, intelligenciával, szépséggel, művészetekkel és költészettel, egészséggel és erővel ajándékozza meg azokat, akik otthonukban szanzavérát nevelnek.

  Ezek után pedig nem maradt más, minthogy kiválasszuk a számunkra szimpatikus növényt, legyen az egy hosszúkásabb, egy gömbölydedebb, esetleg egy tarkább fajta, és élvezzük a stresszmentes gondozásukat.

  Fedezd fel sansevieria választékunk 💚

  Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Báthory-Fülöp Anitának, akit az Instagramon flora.et.folia néven találtok meg.

  Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

   

  Szólj hozzá

  Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni