SUMMER SALE - AKÁR 25% KEDVEZMÉNY!

Egészséges maranták télen-nyáron



A maranták sokak számára jelentik a növényszerelem egyik első állomását, hiszen festményszerű leveleikkel és kompakt habitusukkal nagyon megnyerő benyomást keltenek. Ráadásul mostanra több változatuk is könnyen elérhetővé vált, kezdve az örök klasszikus Maranta leuconeura "Tricolor"-ral, de szemet gyönyörködtető a faj élénk zöld (M. leuconerura ’Lemon Lime’) és sötét-ezüstös (M. leuconeura ’Massangeana’) változata is. Vagy gondoljunk csak a M. leuconeura ’Kerchoveana Variegata’-ra, ami a tarka növények kedvelőit is rabul ejtheti. Ha kiválasztottuk új kedvencünket, de kissé tanácstalanok vagyunk, hogy hogyan is tehetnénk boldoggá, akkor az alábbi bejegyzés segítségül szolgálhat.

 

Elhelyezés – Fény és hőmérséklet

Ahhoz, hogy növényünk az otthonunkba való megérkezés után is élénk színű és mintázatú leveleket növesszen a legjobb, ha valamelyest világos helyre tesszük, ahol azonban nem éri közvetlen erős napfény. Ez lehet akár északi vagy keleti ablakban, vagy nyugati és déli megvilágítású helyiségben kicsit távolabb a direkt napsütéstől.
Amilyen hőmérséklet mellet mi is jól érezzük magunkat (nagyjából 18-30 °C között), ott a marantánk is boldog lesz, de 15°C alá ne engedjük esni a hőmérsékletet a környezetében. Emellett elhelyezésekor mindenképp kerüljük a radiátorok közelségét és a huzatosabb helyeket.


 Közeg és ültetés

Szerencsére a maranták közegének kiválasztása senkinek nem fog nagy fejtörést okozni, amíg a végeredmény egy kicsit lazább, jó vízelvezetésű keverék. Ezt mi is könnyen előállíthatjuk, ha a jó minőségű, kissé savas kémhatású virágföld és perlit párosát lazítjuk valamelyest tovább fenyőkéreggel, habkővel, vermikulittal, vagy akár agyaggolyókkal attól függően, mi áll rendelkezésre vagy mit tudunk beszerezni.
A végső sűrűség megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy hol is lesz elhelyezve a növény. Egy párásabb szobában lassabban fog kiszáradni a cserép tartalma – főleg télen -, így ha ilyen helyre kerül, a lazító összetevőkből használjunk többet. De ha a helye egy olyan helyiségben lesz, ami egész délután fényárban úszik, számítsunk a gyorsabb kiszáradásra – különösen a nyári melegben -, ezért a virágföld aránya lehet kicsit magasabb.

képek forrása: flora.et.folia



 Öntözés és páraigény

A maranták egyértelműen a magasabb páraigényű növények közé tartoznak, a túl száraz levegőt a levélszélek barnulásával jelezhetik. A páratartalom emelésére kiváló eszközök a párásítók, párologtatók, de házi praktikaként a növénnyel egy szobában történő gyakori teregetést is kipróbálhatjuk.
Ami a locsolást illeti, két öntözés között hagyhatjuk kicsit kiszáradni a közeget, azonban semmiképp sem napokra, mivel a kicsit nedvesebb (de nem vizes!) talajban érzik jól magukat.
Öntözővízként kerüljük a csapvíz használatát, mivel ezek a növények érzékenyek a benne található klórra és egyéb vegyszerekre. Locsolásukhoz jobb az esővíz vagy szűrt víz, de ha ezek nem elérhetőek, akkor éjszakára állni hagyott csapvíz is megteszi, mivel abból így távozni fog valamennyi klór gáz formájában.
Ha kicsit elmaradunk az öntözéssel és növényünk szomjazni kezd, azt először a leveleik mozgásának „ellaposodásából” fogjuk látni. Ilyenkor nem fogják annyira összezárni estére azokat, mint jól hidratált állapotukban tennék. Ha pedig ezen a ponton sem vagyunk résen, akkor elkezdik összecsavarni őket. Ezt azonban jobb nem megvárni, mivel egy stresszes növény a kártevőket is vonzani fogja.



 Kártevők, kórokozók

A maranták gyakori kártevői a takácsatkák. Ezen pókszabásúak szeretik a szárazabb, meleg környezetet, amiben ezek a növények nem érzik igazán jól magukat és a környezet által kiváltott stressz extra felhívást jelent keringőre a kártevők számára. A legjobb, amit tehetünk, ha optimális helyen neveljük és rendszeresen öntözzük őket, így minimalizálva az atkák megjelenésének lehetőségét. Ha azonban mégis megpillantjuk az atkák jelenlétének nyomait a leveleken (apró szívásnyomok, összepöndörödött levelek, háló), akkor a többi növénytől való elkülönítés után kezelhetjük őket kertészeti áruházakban kapható akaricid szerekkel vagy olajos lemosókkal.
Mielőtt pedig igyekezetünkben a levelek vizes fújkálásával akarnánk emelni a páratartalmat, gondoljuk végig, hogy az adott időszakban és napszakban mennyi idő alatt fognak megszáradni a levelek. Ha ugyanis azok órákon keresztül nedvesek maradnak, akkor kiváló mikrokörnyezetet biztosítunk a bakteriális vagy gombás fertőzések megjelenéséhez. Párásításhoz inkább az előző pontban leírt módszereket használjuk, hogy ne kelljen még egy kórokozó miatt aggódnunk.

 Szaporítás

Mindenre odafigyeltünk és marantánk csodálatosan fejlődik, mostanra pedig szeretnénk megosztani másokkal is? Vagy csak szeretnénk sűríteni a növényt egy-két plusz tő beültetésével? Mi sem egyszerűbb! Ezek a növények nagyon könnyen szaporíthatók, ha a nódusz alatt elvágjuk a szárat és a levágott részt vízbe helyezzük.
Néhány hét elteltével már pár centis gyökereket láthatunk az új növénykén, amit ezután egy új cserépbe, vagy az anyanövény mellé ültethetünk.

@tropicalhome.hu Szaporíts Marantát otthon, egyszerűen! 😊 A kicsi, de már erős szaporítványokat elajándékozhatod, viheted növénycserére, de akár el is adhatod növényes csoportokban! 🌿#tropicalhomegoals #szobanövény #plantpropagation #marantaszaporítás #maranta #szobanövényszaporítás #plantpropagation #szobanövénygondozás ♬ The Office - The Hyphenate
A levágott hajtást dughatjuk közvetlenül az ültetőközeg is, csupán arra figyeljünk, hogy a nódusz is a felszín alá kerüljön, hiszen innen indulnak majd meg az új gyökerek.
Innentől pedig nincs más dolgunk, mint gyönyörködnünk a szépen fejlődő marantánkban.

 

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Báthory-Fülöp Anitának, akit a flora.et.folia instagram oldalon találtok meg.

Ha te is beleszerettél a marantákba a cikk hatására, nézz körül maranta kínálatunkban!

 

Ha szereted a növényekkel kapcsolatos hasznos és tartalmas cikkeket, tanácsokat, kövess minket Instagramon és Tiktokon!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni