Cyrtosperma johnstonii 8000Ft kedvezménnyel 04.24. 23:59-ig. Kód: CJ8000

Növénygondozás télen

Itt volt a tavasz és a nyár, amikor az összes növényünk nőtt, mint a gomba...

Már A-ból B-be tettük őket, mert elfoglalták az összes helyet, ami volt, most pedig gyönyörűbbek, mint valaha, de te rágod a körmöd már augusztus óta, mert tudod, hogy jön a tél. Fogalmad sincs hogyan legyenek szépek és egészségesek, vagy hogyan tartsd szimplán életben őket télen is. Elmondok pár tippet, ami segíthet abban, hogy felkészülj és megbirkózz a riogató téli időszakkal.

Egy biztos, az aktív növekedési időszakban (kb márciustól szeptemberig) a növényeid gyökerei akár többszörösére is nőhettek és lehet, hogy ezt még csak most vetted észre. De itt az ősz, kopogtat a tél.... Most átültessem vagy ne? Inkább ne. Nyár vége felé, ahogy megérkeznek az első hűvösebb napok, a növényünk összehúzza magán a kabátot és dideregve pihenni tér. Ezt nevezzük 'dormant' azaz szunnyadó / pihenő / alvó időszaknak. Ezt az időszakot nem érdemes a gyökerek bolygatásával megzavarni, mert ilyenkor 'csökkentett módban üzemel' a növényünk, nincs annyi életerő benne, hogy megküzdjön a gyökerek sérüléseivel vagy elvesztésével, így egy egyszerű átültetés miatt is elpusztulhatnak. Hagyd az átültetést tavaszra, mikor felébred a természet és a növényeid is. Egyébként a legtöbb növény szeret nyomorogni a cserépben. Egy darabig legalábbis. :) 

Az alvó, avagy pihenő időszakban minden lelassul. Nemcsak hogy lassabban nő a növényed, de sokkal kevesebb vízre is van szüksége. Hogy ezt miért mondom? Növényeink ilyenkor a legtöbbször három dolog miatt távoznak a szivárvány másik oldalára.

Az első, hogy elfelejtjük már vége a nyárnak és veszettül locsoljuk őket ugyanazzal a megszokással, pedig ilyenkor már pihennek, nincs olyan nedvesség igényük és nem is száradnak ki olyan gyorsan. Túlszereted őket vízzel, ők pedig megfulladnak. Soha ne megszokásból locsoljunk, hanem mérjük fel azt, mennyire van kiszáradva a földje és növényünk - típusa szerint - mit igényel az adott évszakban vagy növekedési ciklusban. (A túllocsolás első jelei, hogy tőzeglegyek jelennek meg a lakásban, a növényünk kókadt marad alapos locsolás után is - elrohadt gyökerek nem vesznek fel tápanyagot és vizet - és gyakran jelennek meg foltok a leveleken).

Ilyenkor már a tápoldatozást is abbahagyhatod, nincsen rá szüksége, mert több kárt okozna, mint hasznot. Nem csak pihen, böjtöl is. :)

A második, hogy a fűtésszezon beköszöntével, a páratartalom egyre alacsonyabb, és ha a hőt adó egységünk is túl közel van hozzájuk, sivatagi időt csinálunk nekik, ők pedig ezt eddig bírták, viszlát. Próbáld őket a fűtőtesttől olyan messzire helyezni, amennyire csak tudod, nyilván a fényviszonyokat is figyelembe véve. A fűtőtest fölé, az ablakpárkányra se helyezzünk semmilyen növényt. Próbáljuk csak annyira felfűteni a lakást, hogy ne fázzunk se mi, se a növényeink. 

A harmadik hiba, hogy gyakran szellőztetünk a bezártság miatt, így a beáramló hirtelen hidegben megfáznak szegények. A jól felfűtött 26, 27 fokos levegőt megszokó növényeinket hidegzuhanyként éri a körülbelül 20-25 fokkal hidegebb HIRTELEN bezúduló hőmérséklet. Nyilván egy idő után ebben te is megfáznál, de a pihenő növényeid 'immunrendszere' közel sem olyan erős, mint a tiéd. (A megfázott növény első nagyon észrevehető jele a gyors és hirtelen levélveszteség).

A páratartalom nagyon fontos a legtöbb növényünk számára. Ezt tudjuk. Ám sokszor ilyenkor a béka feneke alatt van a százalékmutató, ami a csendes gyilkosa is lehet ilyenkor a növényeknek. Sokan azt mondják, ennek a jele a barnuló levélcsúcs, ám ez nem mindig igaz. Az inkább az öntözővizedben található ásványi anyagok miatt jön létre. A páratartalom hiányát leginkább úgy veheted észre, hogy sokszor kicsit 'aszott' és színétvesztettek a levelek, lassabban fejlődik, gyakran lekonyul és szárazak a levélvégek és szélek. Mindent összevetve boldogtalannak tűnnek, mint aki most ment át egy szakításon, és még náthás is lett az erkélyen való zokogástól.

Párásítani sokféleképpen lehet: 

  • Agyaggolyókat tálcára vagy alátétre helyezünk, nedvesen tartjuk őket (nem vizesen) és ráállítjuk a cserepeket. Az agyaggolyó pedig ahogy szárad úgy párologtat. Ez a feledékenyeknek, mint én nem olyan hatékony, naponta többször is oda kell figyelni, hogy a golyók nedvesek legyenek. Ám ha ezt be tudod tartani, elég hatékony módja a párásításnak. 
  • Spriccelés. Sokan esküsznek rá, sokan értelmetlennek tartják. Ha fufuzol, mindenképpen csak a reggeli órákban tedd, hogy legyen ideje napközben megszáradni a leveleknek. (Fontos a rendszeres szellőztetés, vagy a levegő kevertetése a gombásodás ellen.)
  • Kövek tálcán vagy alátéten. Hasonló, mint az agyaggolyó bár gyorsabban szárad ki. 
  • A kedvencem pedig ez: a párásító. Mégpedig lehetőleg egy ultrahangos hidegpárásító. Nem, nem az, amibe illóolajat csepegtetünk. Azt tartsd meg a meditációdhoz levendulaillattal. A hidegpárásító sokkal nagyobb mértékben párásít, akár órákon át járathatod a kicsikét, és a legtöbbön már beállítható, hogy mennyire erősen ontsa magából a párát. 

A fény hiánya ilyenkor jelentős problémákat okozhat. Rosszabb esetben ami történik az az, hogy kirohadnak. Jobb esetben csak azt veszed észre, hogy lassan nőnek és a levelek színe nem olyan élénk és egészséges, mint korábban. A hiányzó fényt növény- vagy hagyományos lámpákkal is pótolhatjuk. Rengeteg információ kering az interneten, és kicsit nehéz kiigazodni, hogy milyen lámpát használjunk. Azt javaslom, hogy válassz minimum 4000-4500 Kelvines, és minimum 1000 Lumen-es lámpát. A Kelvin a színhőmérsékletet határozza meg, a Lumen pedig a fényerőt.  Egy egyszerű bútorvilágító LED lámpa is elegendő, például ez a fénycső, ami rengeteg terhet vehet le a vállunkról, és fontos szerepet tölt be a növényeink egészségének fenntartásában is. Zárójelben megjegyzem, hogyha lámpázol, tél ellenére is gyakoribb öntözés szükséges. 

Ha elsárgul pár levél majd lehullik, ne ijedjünk meg. Már korábban is említettem, hogy ilyenkor dormant a növényünk. Az alsó, régebbi leveleket vagy azokat, amiket nem tart egészségesnek, ledobja, hogy az alvó időszakban ne szívjanak el felesleges energiát. Amint megérkezik a tavasz, új, egészségesebb levelekkel fog meglepni, ha igyekszel betartani mindent, hogy boldoggá tedd őket és a megfelelő környezetet biztosítod számukra.

A legfontosabb tanácsom pedig az, hogy ne hibáztasd magad, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan tervezted. Ne görcsölj rá! Ez egy hobbi, kikapcsolódás, nem pedig munka vagy feladat. Tégy meg értük mindent, amit tudsz, a többi már rajtuk múlik és a természetes kiválasztáson. :)

 90%-ban Füredi Orsi írása. Köszönöm, Orsi! :-) 

*Ha még csak most ismerkedsz a szobanövényekkel, és már beszerezted az agglegénypálmát, és néhány anyósnyelvet, szeretettel ajánlom neked a kedvenc hármasomat

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni