Cyrtosperma johnstonii 8000Ft kedvezménnyel 04.24. 23:59-ig. Kód: CJ8000

Növénynevelő kihívás

Márciusban növénynevelő kihívást hirdettünk olvasóink között, amire pályázás útján lehetett jelentkezni. Ezzel célunk az volt, hogy személyesebbé tegyük a növénytartás örömeit és nehézségeit. Rengetegen jelentkeztetek, élvezettel olvastuk végig a beszámolókat, amik által kicsit jobban megismerhettünk Titeket is.

A kihívás 12 hónapig tart. A szerencsés nyertesek április közepén vehették át a rájuk bízott növénycsomagot. A kiválasztott nevelők 3 +1 baby növényt kaptak (Begonia albopicta, Calathea vittata, Senecio rowleyanus, Epipremnum "Marble queen"), és ezentúl kéthavonta egy tartalmas blogbejegyzésben olvashatjátok majd beszámolóikat a növény fejlődéséről, a felmerülő problémákról és lehetséges megoldásokról. Így teljeskörű, egyéni tapasztalaton alapuló gondozási útmutatót kaptok, ami mindenkinek hasznos lehet, ráadásul együtt izgulhatunk a növénykék fejlődésének folyamatát végigkísérve.

 

És most lássuk a kihívásban résztvevőket!

Horváth Lilla építészmérnök hallgató a covid-járvány, és az azzal járó karantén óta mélyedt el igazán a szobanövények világában. Fontosak számára a növényekhez kapcsolódó emlékek, szívesen gyökereztet hajtásokat olyan növényekről, amik kedvenc helyeihez vagy élményekhez kötődnek. Mérnöki beállítottságának hála a rendszerezés sem okoz gondot, statisztikákat vezet minden növényéről és azok fejlődésének állomásairól.

Papp Edit végigjárta a növénynevelés nehezségeit, és sokat tanult a még kezdő korában elkövetett hibáiból, úgymint a túllocsolás vagy a nem megfelelő földkeverék használata. Ma már egy egész oázist rendezett be otthon, a tetőtérben, de minden növény egy új kihívást rejt magában, így szívesen gyarapítaná tovább tapasztalatait.

Bagi Csilla számára két mentett növény új életre keltésével kezdődött a szenvedély. Az elején az érdekelte, mit és hogyan tudna minél tovább életben tartani, ma már azonban a növénytartás átgondolt és tudatos döntéseken alapszik. Ezután érdekes gondolatnak érezte a kihívást, hiszen egy növény fejlődésének dokumentálása mindenkinek segítséget nyújthat.

Valter Erika kislányával, Emmával együtt jelentkeztek a kihívásra. Sok növényük örökölt vagy mentett, mint például egy 30 éves Monstera deliciosa. Közös program minden növény gondozása, vagy új növény beszerzése. A különlegesebb fajtákból szívesen vesznek inkább hajtásokat, és nevelik fel együtt.

Szőri Bence pár éve merült el a növények világában. Facebook-csoportokól és blogokból tanult folyamatosan, megismerkedett a pára-gondokkal, helyes locsolással és a kártevőkkel is. Segíteni szeretne tapasztalataival, hogy a szobanövény tartás sikerélmény legyen másoknak is.

Shirley W. kaktuszgyűjtőből lett szép lassan az évek alatt a trópusi szobanövények szerelmese. Bátor szárnynyitogatása eredménye egy folyamatosan bővülő csapat, amelynek egyik első tagja egy sok kezdő által kedvelt Maranta leuconeura Tricolor. Beszámolóival sok kezdőnek adna biztatást.

Knausz Melitta eleinte workshopokon keresztül, majd saját kutatásai és tapasztalatai révén fejlődött a növény-tartásban. Most már tetemes gyűjteménnyel rendelkezik, az adatokat pedig excel táblázatban vezeti a követhetőség végett. Kedvencei a syngoniumok. Szívesen kísérletezik, jelenleg anthurium magoncok nevelésével és afrikai ibolyák levélről való szaporítása a következő, kitűzött projekt.

Itt olvashatod az első beszámolókat. 

 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni