2 + 1 fél áron az ANYÁK NAPJA kollekció termékeire.

Növénynevelő kihívás 2023 - beszámolók, 1. rész

Elérkezett az idő az idei növénynevelő kihívásunk első beszámolóihoz. Ha az előzményekre vagy kiváncsi, kattints ide, ahol ismertetjük a versenyzőket.  A résztvevők mindannyian 3 +1 baby növényt kaptak (Macodes petolaHoya cv ChoukeAmydrium medium silver és egy Epipremnum pinnatum skeleton key vágat) 

 Lássuk a beszámolókat! :) 

 

Almay Zsófi

Amint megpillantottam a papírtáskában, tudtam hogy a macodes petolának egy mini terrariumot szeretnék készíteni. Legalább egy éve játszok a gondolattal, hogy ékszerorchideás kis terráriumot készítsek, de valahogy sose jutottam el a megvalósításig. A kézhezvétel óta nem tudom mennyire érzi jól magát az általam teremtett körülmények között, de a növekvő levelét kibontotta, és úton van a következő, remélhetőleg ez jót jelent. Locsolni nem locsolom, kb. heti szinten szellőztetem, és fufukázom víz permettel.

 A kis Hoya chouke külön szívmelengető volt, nem tudom milyen különös erő vonz a viaszvirágokhoz, de imádom a növekedési stílusukat és hogy ezer formát öltenek. A gyűjteményemben levő hoyák mióta lechuza ponban vannak, úgy látom, gyorsabban növekednek, így a chuokeval is aszerint jártam el, mint az eddigieknél. 2 nap után átültettem, mivel annak a híve vagyok, hogy ha már úgyis sokkban van a növény az új klímától, essünk túl az egész hercehurcán egy lendületre. A gyökér növekedést nézve nem panaszkodok, és egy pár új levelet is hozott azóta. Locsolni akkor szoktam ha a régebbi levelei kezdenek flexibilisebbé válni, ez kb 1,5 hetente jön el.

 

 

 Az amydrium volt az, amivel “jól” akartam csinálni. Vártam, hogy akklimatizálódjon, ne legyen teljes sokkban, és nagyjából 1,5 hét után kezdtem el agyalni hogy jó de mégis mit csináljak vele, mi a terv. A föld amiben érkezett, elég tömöttnek tűnt, ebből szerettem volna kibontani, de csak közepesen nagy gyökér veszteség árán tudtam meglazítani, ezért jobb híján lemostam, és nedves perlitbe ültettem a megmaradt gyökérzetét. Ezt sok, egész vaskos gyökérrel és egy új levéllel hálálta meg. Mivel a perlit jól tartja a vizet - főleg 70%-os páratartalomnál, elég ritkán kell locsolni.

 Az epipremnum vágat mondhatnám hogy csalódás, de számítottam rá, valahogy sose volt a vágatokkal igazán szerencsém. Leginkább semmit sem csinált egy hónapig, majd 3 nap alatt növesztett egy kis kezdeményt, most pihen tovább. A vizet egyszer cseréltem ezidő alatt, ha már valamennyi növekedési hormont összegyűjtött a kis vázában, nem akartam kiönteni. Egy futóka vágat költözött még mellé, hátha segíti a növekedést. Kíváncsian várom lesz-e belőle valami.

 

 Bérczes Kornél

1. Macodes petola

Amikor első internetes kereséseim során kiderült számomra, hogy ez tulajdonképpen egy orchidea, egyből elkezdtem kicsit aggódni, mivel nemhogy ékszerorchideám nem volt még, orchideához sem volt soha semmi közöm. Nagyobb részt az tartott vissza, hogy nem vagyok oda a virágzó szobanövényekért, az otthoni növényeim szinte csak levéldísznövények. Arról nem is tudtam, hogy nem csak az általam alaptípusnak gondolt lepkeorchidea létezik, hanem ennél sokszínűbb a paletta.

Kezdeti olvasgatásaim alapján a gondozásuk terén az alábbiak körvonalazódtak bennem:

Mivel ez az orchidea a trópusi természetben nem a fákra telepedik, hanem a talajba vet gyökeret ezért máshogy kell a gondozásához is hozzáállni. Eleve nem igényel olyan sok fényt, mint a fákon növekedő társai, ami végülis logikus, tekintettel talajlakó voltára, továbbá magasabb páratartalmat igényel az átlagos szobanövényekhez képest. Az ültetőközeg megválasztása okozta a legtöbb fejtörést számomra, mert többféle infót is találtam erre vonatkozóan. Lényegében két-háromféle közegösszetételre szűkítettem le a lehetőségeket. Az egyik választási lehetőség, hogy egy-az-egyben spagnum mohába költöztetem, és azt igyekszem félnedvesen tartani úgy, hogy ne száradjon meg teljesen a moha, mert a gyökerek könnyen megsérülhetnek így, de ne is legyen nagyon nedvesen tartva, mert úgy elkezd alulról rothadni a növény. A másik variáció az perlit és tőzeg keveréke, a harmadik pedig orchideaföld és spagnum moha kombinációja. Végül az első verzió mellett döntöttem, és az érkezést követő 1-2 hetes akklimatizációját követően átkerült a bolti közegből spagnumba. Bevallom nem szeretek ilyen hamar átültetni egy növényt, de ahogy talán majd a képeken is fog látszódni a legalsó levele már így is elég rosszul nézett ki, erős sárgulásnak indult, amit úgy gondoltam, hogy a túl sok nedvesség okoz. Amikor kivettem az eredeti cserepéből látható is volt, hogy igen nedves közegben kaptam. A gyökér méretéhez képest viszonylag sok földben érkezett, ami így lassan száradt volna ki, szóval akkor jó ötletnek tűnt, hogy új lakást kap. Ami a párát érinti, olvastam olyat, hogy jót tudnék neki tenni azzal, ha teljesen zárt floráriumba teszem, de ezzel ellentétes infót is olvastam, amit hasonlóan hihetően fogalmaztak meg, azzal indokolva, hogy szüksége van a növénynek valamennyi légáramlásra. Ezek alapján inkább a magasabb páratartalmat áldoztam fel a levegőáramlásért cserébe. Egy átlátszó műanyagcserében lakik jelenleg, körülbelül hetente locsolom. Sajnos többször előfordult, hogy több napig már teljesen száraz mohában állt, és csak úgy jutottam el a locsolásig, remélem ez nem lassítja nagyon a fejlődésben. A kezdeti állapothoz képest azért látszik rajta változás, egy új levelet hozott, de egyet el is hagyott. Őszintén szólva az is benne volt a pakliban, hogy az első fordulóra írt beszámolóban már erről a növényről nem kell írnom, mivel az olvasottak és tapasztaltak alapján elég kényes egyed, de egyelőre szerencsére mérsékelt lelkesedéssel ugyan, de a fejlődés jeleit mutatja. Mivel végül nem fedtem le semmivel, 50-55 % -os páratartalomban él. Ugyan magasabb lenne az ideális, de itthoni körülmények között ezt sikerült neki garantálni. Tápoldatot nem kapott, azt így ősz végén nem mertem neki adni. Talán majd tavasszal, ha még életben lesz megpróbálkozom vele, hátha beindul.

 

 

2. Hoya Chouke

 

Azt kell, hogy mondjam, hogy ami őt illeti, kicsit többet vártam, lényegében egy levelet leszámítva semmi változáson nem ment keresztül, ami a fejlődését illeti. A Macodes-t leszámítva mind a három másik növényt munkahelyre vittem be, mert otthon jóval kevesebb a fény, a munkahelyemen pedig ebből a szempontból ideálisabban az életkörülmények. Az átvétel után őt is átültettem egy minimálisan nagyobb cserépbe. Egy nagyon laza tápanyagokban szegény talajban érkezett, de ahogy olvastam különösebb elvárásai nem is nagyon vannak a hoyáknak. Mint említettem, ilyenem sem volt még soha, úgyhogy az internetről szedegettem össze az információkat. Őt lényegesen ritkábban öntözöm. Megvárom, amíg teljesen kiszárad, és olyankor locsolok csak, ami így az őszi/téli átálláskor 2-3 hetet jelentett. Félárnyékba került, az ablaktól körülbelül 2 méterre van. Arra felkészültem, hogy lassan fejlődő növényről van szó, de még ennek tudatában is kis illúzióvesztésen mentem keresztül. A dolgok jó oldalát nézve nem romlott az állapota, betegség nem ütötte fel a fejét, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy rosszul érezné magát.

A két hónap alatt mindössze egy levelet hozott, ami azért aggasztó kicsit, mert ahogy nézem ezek a növények a leveleket párosával hozzá, és nálam a párból csak egyet növesztett.


3. Amydrium medium silver

A lista vége felé közeledve egyre inkább kényelmesebb terepre érek, mert az amydrium és az epipremnum számomra kiszámíthatóbban viselkedik, könnyebben megtaláljuk szerintem a közös hangot. Amydrium téren is teljesen kezdő vagyok. Vele kapcsolatban azt találtam, hogy fényigényesebb mint az előző kettő, különösebb elbánást nem igazán igényel. Szereti a párát, szeret
kúszni, ezért előbb-utóbb szerintem fog kapni majd egy mohakarót, hogy szabadjára engedjem a teljes benne rejlő potenciált. Őt sem bírtam ki, hogy ne ültessem át, egy mérettel nagyobb cserepet kapott és aroid szerű földet. A két hónap alatt hatalmas fejlődésen persze nem ment át, de határozottan nőtt. A leveleinek a vége mind elkezdett barnulni és töredezni, ami valószínűleg az
alacsony pára miatt lehet, mivel a munkahelyemen mindössze 45-50 % között van. Locsolását tekintve ugyanúgy kiszáradáskor locsolok csak, ami 1-2 hetente történik.

4. Epipremnum pinnatum skeleton key

Ő az egyetlen növényfajta, amivel van már tapasztalatom, mivel egy átlagos futóka igényeivel él. Őt ugye egy vágat formájában kaptam meg, azt nem tudom mennyivel előtte volt levágva, hisz a verseny jegyében ezt az infót is titok övezte, de a biztonság kedvéért egy napot hagytam még száradni, mielőtt vízbe tettem volna. Ez után a szokásos módon, vízbe tettem és vártam. Körülbelül egy hónapot hagytam benne, majd egy kisebb cserépbe ültettem. Ha már úgyis új közeggel és ültetéssel sokkoltam, egy karót is kapott, hátha a traumákból felocsúdva kedve támadna elindulni majd felfelé kúszva. Átlagos aroid mixbe ültettem, arra figyelve hogy ne legyen neki túl nagy a cserép, hogy ne minden energiáját az új környezet feltérképezésére és gyökéreresztésre használjon. Nagyjából egy hónappal vagyunk az átültetés után és egész ígéretes növekedésnek indult. Nyilvánvalóan még nem kapaszkodik, ott még nem tartunk, de két levelet már növesztett. Méretre persze még kisebbek mint
az eredeti, de bízom benne, hogy ha elkényelmesedik, egyre nagyobbakat fog majd hozni. Ezt is 1-2 hetente locsolom, inkább alul, mint túl. Utóbbi két növény mind világosabb helyre került, körülbelül 1 méterre az ablaktól.

 

 


Röviden ennyi az elmúlt két hónap történése. A Macodes boldoggá tett azzal, hogy nem halt meg, a Hoya aggasztóan rezignált állapotban van, az Amydrium és az Epipremnum ígéretes képet fest.

Remélem két hónap múlva is teljes lesz a létszám.

Sallai Bence

Első beszámolómban szeretném kezdetnek bemutatni általánosságban a növényeim új környezetét, a nevelési szokásaimat, illetve hogy milyen célokat tűztem ki az egyes növényeknek az elkövetkező évre.

Fény: a növények egy télikert jellegű helyiség délkelet-délnyugati tájolású sarkában fognak lakni a növényes asztalomon, körülbelül egy méternyire nagy ablakfelületektől. A nap szinte reggeltől estig folyamatosan bekukucskál az asztal környékére. Az erős nyári napfényt egy diófa laza lombkoronája megszűri, télen a lombkorona hiánya némiképp ellensúlyozza a rövidebb, szürkébb nappalokat.
Jelenleg kiegészítő világítást nem használok (a növényes lámpám szeptemberben kiégett). Egyelőre szeretném megnézni, hogy a téli napok okoznak-e bármilyen szemmel látható visszaesést a fejlődésben ezeknél a trópusi, viszonylag állandó fényviszonyokhoz szokott növényeknél. Ha mégis pótolom, csak sima háztartási hidegfényű LED-del fogom.

Pára: az új növényeim a növényes asztalomon a többiekkel egy nagy kupacba vannak összecsoportosítva, ezért kellemes páradús mikroklíma jut nekik 60-70% körüli páratartalommal. 50% alá csak akkor esik, hogyha olyan hosszan elhanyagolom a locsolást, hogy már kókadoznak a növényeim. Nem használok párásítót, nem permetezem a növények levelét.

Víz: a locsoláshoz csapvizet használok, melyet akvárium vízelőkészítő szerrel kezelek, hogy kivonjam belőle a klórt és a nehézfémeket. Minden locsoláshoz használok enyhére higított általános tápoldatot. Mivel nagyobb cserepekbe kerültek, és a magasabb páratartalom miatt nem nagyon kellett öntöznöm őket, a megérkezésük óta kétszer vagy háromszor adtam nekik vizet.

Hőmérséklet: A télikertben télen nappal 20-22 fok van, éjjel hagyom leesni 17 fokig. Nyáron akár 28 fokig is felmegy a hőmérséklet.

Ültető közeg: ahogy az új növényeim megérkeztek hozzám, átültettem őket sphagnum moha, kókuszchips, fenyőkéreg, perlit, LECA, aktív szén és gilisztahumusz keverékéből álló virágföldbe. Ennek alapvetően három oka van:
1. A kicsi cserépbe ültetett növények hajlamosak nálam a legkönnyebben elpusztulni kiszáradás vagy túlöntözés miatt, úgyhogy egyből 9-12 cm-es cserepekbe ültettem át őket és legalább volt lehetőségem ránézni a gyökérzetükre.
2. Az általam használt földkeverék elég darabos levegős, kellemes nyirkos párás környezetet biztosít a növények gyökereinek, és nem lehet túlöntözni őket.
3. Próbálok nem behozni semmi kártevőt.

Lássuk is a kihívásban részt vevő növényeket:

Macodes petola
Mindegyik növénnyel kapcsolatban fogalmaztam meg célokat a következő évre, ennél volt a legnehezebb. Mivel késő ősszel, télen virágzik, arra legközelebb jövőre lesz lehetőség. Úgyhogy csak hagyom nőni, amekkorára sikerül. A négy növény közül ez tér el igényeiben a legjobban a többitől, lévén az aljnövényzetben él és nincsenek olyan eszközei, amelyekkel jobb fényviszonyok közé pozícionálja magát. Ellenben, ahogy a netes kutatásaim során megértettem, a levelein látható vibráló mintázat segítségével szórja a kevés fényt, amelyet kap a hatékonyabb fotoszintézis érdekében. Ez meg is mutatkozott a nevelésem során: a leveli kissé összepöndörödtek. Először arra gondoltam, hogy túlöntözöm. De mivel egyébként minden másban egészségesnek tűnik a növény és szépen is fejlődik, arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg túl sok fényt kap, és ezért összehajtogatja a leveleit. Bár eddig is védettebb helyen tartottam, de reggel és este bőven kapott közvetlen napfényt, inkább bedugtam egy nagy levél mögé, hogy megnézzem, hogyan reagál a kevesebb fényre.

Hoya Chouke
Az összes közül ezt a növényt viselte meg legjobban a költözés és az
átültetés. Körülbelül másfél hónapig nem csinált semmit, ledobta a kisebbiket a levélpárból, amelyen éppen érkezésekor dolgozott, a másik feleakkora maradt, mint a korábbi levelei. Az elmúlt két hétben indult be újra a növekedése. Még nem döntöttem el, hogy növénytámaszra fogom-e felfuttatni vagy hagyom csüngeni.

A legfőbb célom a hoyával kapcsolatban hogy tudjam virágzásra bírni az elkövetkező évben.


Amydrium medium
A másik két növényt hasonló módszerrel fogom nevelni. A kettő közül az amydrium tűnik a kényesebbnek. Több helyen beszámoltak arról, hogy
hajlamos hosszú, levél nélküli szárat ereszteni. Ez elvileg amiatt van, mert a növény nem érzi a fát, amin megkapaszkodhat. A legfontosabb célom ezzel növénnyel, hogy ezt a fajta viselkedést megakadályozzam. Egy építkezésből visszamaradt lambériára fogom ránevelni. Lesz körülbelül 1 méternyi útja felfele, ha azt az év során megtenné, akkor légbujtással a csúcsát elölről indítom. Emellett érdekel, milyen gyorsan tudom a levélméretet növelni. A velem töltött idő alatt a növény kicsomagolt egy levelet, amely már az érkezésekor úton volt. Már van rajta egy cakk. Most dolgozik a következő levélen.

Epipremnum ’Skeleton Key’
Ez a növény vágatként érkezett, sphagnumba csomagolva. Ebben a közegben gyökereztettem. Maga a vágat azt hiszem az anyanövény egy viszonylag idősebb részéről származhatott, mert a száron levő léggyökerek nem aktivizálódtak, előbb az új növekedési pont indult meg, és az új gyökérzet abból fejlődött ki. Az első új levél még nem érett meg teljesen, most körülbelül feleakkora, mint az eredeti levél. Talán méretre még fog valamennyit nőni, de a jellegzetes Skeleton Key formából nem látszik rajta semmi. Kíváncsi vagyok, hogy a lambériára felfuttatás során hány új levél kell neki, hogy ezek a formák újra megjelenjenek. A többi növénnyel ellentétben epipremnummal már volt dolgom, kölyökkoromban a klasszikus minden konyhában megtalálható sárga-zöld levelű szobafutókával.

Ha ez a növény bármi ahhoz hasonló, akkor vele egy viszonylag egyszerű utazásra számítok.

 

 

Plásztán Zsófi

Amióta hozzám került a kis társulat, nagyon sok változás történt. Szeptember végén új helyre költöztem, ami új dimenziót adott a növényneveléshez. Igyekeztem a költözés során úgy csomagolni és szállítani mindenkit, hogy megfelelő módon folytathassák a fejlődésüket. Az új hely sokkal világosabb és melegebb, mint a korábbi lak, ami igazi boldogság nekem és a növényeknek is :) Izgatottan vártam, hogy megmutathassam az eddigi eredményeket.

 A beszámolót a kis Hoya-val kezdeném, aki a D-i tájolású nappali ablakában lakik ahol sok szűrt fényt kap - a lakás növényesített részein, így a nappaliban is mérem a hőfokot és a párát, az értékek 22,5-23C és 62-65% között mozognak - nagyon hamar hozott hajtást amin már egy szőrös levélkét is nevelt. A gondozást úgy csinálom, mint a többi hoyám esetében, akkor locsolom ha kiszárad a föld felső rétege. A növényeim locsolásához mindig szűrt vizet használok. Egyébként gyakran használok teracota cserepeket a növényeimnél, a hoyáknál különösen jól működnek nálam. 

macodes szintén, nagy mennyiségű délutáni szűrt fényt kap. Habár nem volt még korábban ékszerorchideám, tudtam, hogy ő egy páraigényesebb növényke ezért beszereztem neki egy búrát, ami nagyon bevált, most hozza a 3. bársonyos levélkéjét :)

 Az amydriumokkal korábban már kacérkodtam, de nem volt még a gyűjteményemben, hasonlóan gondozom, mint a többi kontyvirágfélét a gyűjteményemben. Sok szűrt fényt kap és akkor locsolom, ha már kiszáradt a közeg. Nagyon tetszenek a türkizes-ezüstös levelei, egy új kis hajtás már mutatkozik rajta - amit próbáltam jobban megmutatni a csatolt képen - remélem a következő körre már új levélke is lesz rajta.

Az epipremnumokat vízben szoktam gyökereztetni, ezért a kis Skeleton key vágásnál is ezt a módszert választottam. Nagyon szereti a helyét, már sokat fejlődött a gyökere és egy kis hajtást is hozott, hamarosan már földmixbe fogom ültetni :)

 

Kálmán Viktória

Miután hazahoztam a növényeket, az ékszerorchideát és az amydrium-ot átültettem saját aroid földkeverékbe, (ami nálam perlit, kókuszrost, pálmaföld, orchideaföld meg szén keveréke) ennek az vízáteresztő képességét már ismerem. A skeletont leszámítva mind a legvilágosabb ablak közelében vannak elhelyezve.

 A macodesnek kicsit utána néztem és egy videóban azt javasolták, hogy sphagnum mohával fedjem be a föld tetejét, így lassabban szárad ki a közeg. Ez egész jól bevált (már az anthurium wendlingeri-nél is alkalmazom ezt a talajfedést). Hozott egy új levelet, de a legalsót cserébe el is dobta. Tőle féltem a legjobban, de azt látom rajta hogy elég jól érzi magát.

 

Az amydrium is eldobta a legalsó levelét, de nem hozott helyette másikat. Szerintem túl nagy cserépbe ültettem és most megpróbálja belakni a rendelkezésre álló helyet. Fényesebb helyre próbálom pozicionálni aztán majd meglátjuk mikor indul be. Róla csak egy képet küldök végül.

A hoyát nem bántottam mert kb olyan földkeverékben van, amit én is használok. A macskám teljesen rá van kattanva, állandóan meg akarja rágni, de olyan helyre tettem, ahol nem éri el. Hozott egy cuki új levelet. Még próbáltam pontosan beazonosítani. Hoyákban nem vagyok otthon.

A skeleton key az istennek se akart kigyökerezni. Eredetileg simán vízben akartam kigyökereztetni, de nem akart beindulni. Már próbálkoztam radix-szal (gyökereztető porral), levágtam a szárát minire, hogy növekedésre bírjam a gyökereket, de csak egy kis sejtburjánzás lett a levélszár végén. Azt bevágtam egy steril késsel, hogy kapjon egy kis löketet a növekedésre. Amikor már láttam, hogy a sejtcsomóból levélrügy lesz már le is mondtam róla. Most a levél elkezdett sárgulni, gondolam már kidobom mert úgy se lesz belőle semmi, de a rügy végében végre ott egy gyökérke. Nagyon boldoggá tett ez a kis gyökér. Sajnos a sejtcsomóról nem tudtam értékelhető fotót csinálni még makróval se. Csak egy elmosódott fehér folt látszik.

 

Tápoldatot kapnak tőlem kéthetente és kb 1-1,5 hetente locsolom őket, attól függ mennyire hamar szárad ki a földjük. 

Grósz Ágnes

 Szeptemberi nyaralásomból hazaérve első utam hozzátok vezetett, hogy átvehessem a kis növénykéket. Mindegyik különleges újdonság volt számomra. Hagytam őket egy kicsit asszimilálódni, közben volt időm utána nézni, hogy ki kicsoda, milyen igényeik vannak. Ennek megfelelően igyekeztem megfelelő végleges helyet találni nekik a lakásban. A szobám fényviszonyai nyáron tökéletesek, késő ősszel és télen viszont sokkal kevesebb a fény, benapozás nincs, visszavert fényt kapnak. A borúsabb napokon növénylámpával kényeztetem őket.  A Hoya kivételével, mert őt szinte azonnal a belső ablakpárkányra tettem, most a két ablakszárny között lakik. Nyolc levélkével érkezett. Kicsit aggódtam miatta, mert a hajtás csúcsa száraz volt. Átültetése több mint négy hetet váratott magára. Agyagcserepet választottam, laza perlites, tőzeges földkeveréket készítettem neki. Úgy tűnik jól érzi magát, hozott két új levelet. A két ablak között igen magas a páratartalom, a hőmérséklet jelenleg 18 C, éjjel gondolom kevesebb, ezért fontolgatom a költöztetést, figyelem, hogy bírja. Két hete locsoltam utoljára, nem kívánja a vizet.   Skeleton key. Epipremnum féle növényeim régóta vannak és jól érzik magukat nálam, ezért miatta nem aggódtam. Sphagnum mohában hagytam gyökeresedni úgy, hogy egy műanyag doboz tetejére lyukat vágtam, vizet öntöttem az aljába, és ebből kandikált ki a levél. A nódusz pedig jó párás közegben gyökeret eresztett. Egy hónap elteltével már földbe ültettem, sőt egy pici hajtása is volt már. Most ő is agyag cserépben, laza perlites földben fejlődik. Új levélkéje még a nem jellegzetes formát mutatja. Ugyan azon a polcon lakik, mint a Macodes petola, kb. 5%-kal kevesebb páratartalom mellett. Őt is igény szerint locsolom, ami azt jelenti, hogy rendszeresen megnézem, megtapogatom a földjét, és ha száraz a felső réteg, csak akkor kap vizet. 

1. kép: Hoya chouke

2. kép: Epipremnum Skeleton key

 

Macodes petola. Szerelem első látásra. Tényleg egy kis ékszer. Magas páraigénye miatt egy nyitott florárium szerű lakóhelyet választottam neki, konkrétan egy Ikeás üveg vázát, a szokásos florárium rétegrenddel, azaz, kavics, sphagnum moha, aktiv szén, tőzeges föld keverék. Igény szerint locsolom állott vízzel. Ablak közeli polcon lakik, általában 22 C a szobahőmérséklet, 7o % fölötti a páratartalom a váza miatt. Délutánonként és borús időben növénynevelő lámpafényt kap.  

 

Amydrium medium silver. Csodás színű leveleivel azonnal elkápráztatott. Jelenleg miatta aggódom a legjobban, ugyanis a levélcsúcsai barnulnak. Talán túldédelgettem. A gyökereivel semmi baj, nem rothadásos. Agyagcserépbe ültettem, laza perlites földbe. Hozott egy új, már szeldelt levelet. Ő is ugyanazon a polcon lakik mint a Skeleton key, hasonló körülmények között, a növénynevelő lámpa fénye őt is éri. Nehéz megállni, hogy békén hagyjam, mert zavarnak a barna foltjai, de erőt veszek magamon.  

 

Nagyon köszönjük a szuper beszámolókat! Izgatottan várjuk a következő fordulót 😊

 

 

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

 

 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni