SUMMER SALE - AKÁR 25% KEDVEZMÉNY!

Rákvirág: színkavalkád bonyodalmak nélkül

Fotó: dr. Kapuvári Éva

 

Az aglaonemák, vagy ismertebb nevükön rákvirágok változatos és lenyűgöző növények, amelyek különleges színeikkel rég belopták magukat a növénykedvelők szívébe. Népszerűségükhöz hozzájárul, hogy gondozásuk kifejezetten egyszerű és könnyen találhatunk a lakásunkba illő növényt a különböző fajok és hibridek között.

A kontyvirágfélék családjába tartozó aglaonemáknak több, mint 20 különböző faja ismert. Jellemzően a trópusi és szubtrópusi területeken honosak, így Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni régióban. Ezeken a területeken a hiedelem szerint a rákvirág a szerencse szimbóluma és jólétet hoz tulajdonosának.

Fotók: Lovász Luca


Néhány közismert aglaonema faj például az Aglaonema commutatum, az Aglaonema pictum és az Aglaonema crispum.
A rákvirágokat először feltehetően az angolok hozták Európába, mielőtt 1885-ban a londoni Királyi Botanikus Kert növénygyűjteményének részévé váltak. Az aglaonemák hamar komoly népszerűségre tettek szert a dísznövénykedvelők körében, és a botanikusok is érdeklődést mutattak irántuk. Ez a közkedveltség hozta magával a 20. század második felében megjelenő számtalan hibridet is, amelyeket a fajok keresztezésével és nemesítésével hoztak létre. Ez lehetővé tette a különböző színű
és mintázatú levelek kialakítását, amitől még vonzóbbak lettek a növények szerelmesei számára. Ma már e hibridek széles választéka érhető el, és számos különböző kombinációt találunk színvilág és levélforma tekintetében is. Ilyenek a vékonyabb levelű Aglaonema ’Lipstick green’, a fehér, zöld és sárga árnyalataiban pompázó ’Arctic lime’, vagy a rózsaszínnel is díszítő ’Red valentine’ és ’Orange flame’.
Gondozásuk pedig senkinek nem fog fejtörést okozni, így bátran válogathatunk a színpompás növények között. De lássuk is, hogy viseljük gondjukat!

 


Fényviszonyok


A rákvirágok sötétebb zöld változatai félárnyékban is jól érzik magukat, míg a mintás és világosabb változatok több, de szórt napfényt igényelnek, így ezeknek akár egy északi ablak is ideális hely lehet.
Közvetlen erős napfénytől azonban tartsuk távul őket, mivel az intenzív sugarak könnyen megégethetik a leveleket, különösen a nyári hónapokban.

Közeg


Az aglaonemák szerencsére nem túl válogatósak a közeget illetően. Egy jó vízelvezetéssel rendelkező, enyhén savas kémhatású virágföld ideális ezen növények számára. A választott talajt lazíthatjuk perlittel és aprószemű fakéreggel, ezzel segítve a gyökerek megfelelő mennyiségű oxigénhez jutását.
Emellett ültessük az a növényt megfelelő vízelvezetésű, lyuggatott cserépbe.
+1 tipp: adjunk egy kevés gilisztahumuszt a közeghez, amit a növény egészséges növekedéssel fog meghálálni.

Fotó: Kerekes Zsuzsa



Öntözés


Ezek a növények a nedves, de nem vizes talajban növekednek a legjobban. Az egyensúly eléréséhez rendszeresen és körültekintően öntözzük őket. Két öntözés között hagyhatjuk kiszáradni a közeg felső részét, mielőtt újra öntöznénk. Ezt a ritmust tarthatjuk egész tavasszal, nyáron és ősszel. Télen pedig kicsit óvatosabban öntözzünk, hiszen a hűvösebb, borongósabb időben több idő kell a növénynek ugyanannyi víz felvételéhez és könnyen túlöntözhetjük őket, ami gyökérrothadáshoz vezethet.

Pára- és hőmérsékletigény


Bár leginkább a meleg, párás környezetet kedvelik, de szobai körülmények között is szépen fognak növekedni. A hűvöset és különösen a huzatot nem kedvelik, így szellőztetéskor ezt tartsuk szem előtt.
A lakás egy melegebb pontján elhelyezve őket biztosan szépen fognak növekedni.
+1 tipp: több növény egy helyen történő csoportos elhelyezésével is növelhetjük a párát helyileg, és egy kellemesebb mikrokörnyezetet teremthetünk számukra spriccelés és párásító használata nélkül.

Fotó: Kerekes Zsuzsa, dr. Kapuvári Éva



Betegségek és kártevők


Szerencsére a nemzetség növényei nem kifejezetten fogékonyak a kártevőkre és betegségekre.
Előfordulhat, hogy atkák vagy tripszek találják meg növényünket, ilyenkor az első lépés mindig a többi növénytől való elkülönítés. Ezután kertészetekben, gazdaboltokban vagy barkácsáruházakban is
kapható szerekkel kezelhetjük őket a kártevőtől függően. A megfelelő eredmény elérése és a rezisztencia elkerülése érdekében érdemes az árusító helyeken a hozzáértő eladók segítségét kérni.
A túlöntözés gombabetegségekhez vagy gyökérrothadáshoz vezethet, amiket könnyű megelőzni odafigyelő öntözéssel (különösen a téli hónapokban) és azzal, hogy ha nem hagyjuk vízben állni a
növényeket.



Szaporítás


Rákvirágunkat legegyszerűbben tőosztással vagy dugványozással szaporíthatjuk. Előbbinél szedjük ki a több szárral rendelkező növényt a cserépből és a gyökérzet szintjén válasszunk le egy tövet úgy, hogy az új növénynek is elég gyökere legyen. Ezután csak el kell ültetnünk a
leválasztott tövet és gondoznunk, ahogy az anyanövénnyel tettük.
Választhatjuk az utóbbi módszert is és levághatunk egy egészséges hajtást az anyanövényről, majd pár óra várakozás után vízbe vagy nedves ültetőközegbe helyezhetjük azt. Vízben gyökereztetésnél
pár hét alatt a növény eléri a beültetéshez szükséges fejlettséget, míg rögtön közegbe helyezve már közvetlen a talajba fog belegyökerezni az új növény.
Fontos, hogy mindig csak éles és tiszta eszközökkel dolgozzunk!



Ezek után pedig bátran válasszunk magunknak aglaonemát a nekünk legjobban tetsző levélformával és színekben, hiszen ezek a növények a kezdő növénytartóktól a profi lakásbotanikusokig
mindenkinek sok örömet okoznak majd! 🌱

 

Nézz körbe aglaonema-kollekciónkban

 

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Báthory-Fülöp Anitának, akit az Instagramon flora.et.folia néven találtok meg, a fotókat pedig kedves, aglaonema-rajongó törzsvásárlóinknak!

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni