ÚJ! Hoya csomag 4 hajtással!

Alocasia szaporítás lépésről lépésre

Az Alocasia, magyarul Elefántfül nemzetség nagy népszerűségre tett szert hazánkban. A növények különböző mérete, színe, textúrája vagy formája miatt mindenki megtalálhatja köztük a kedvencét. Gondozásukról korábban született cikk, Flóra tollából, most a szaporításukkal fogunk foglalkozni.

Röviden az alocasiákról

Ázsia különböző részeiről terjedt el ez a faj, vagyis tartásuk meghatározó eleme a magas páratartalom, illetve a jó minőségű, tápanyagdús talaj, aminek a legfontosabb része, hogy megfelelően szellőzzön. Ezért a kevert föld magas arányban kell, hogy tartalmazzon olyan „hozzávalókat”, mint a kéreg vagy az aktív szén (Bővebben a földkeverés csínjáról Veronika cikkében olvashattok). Az alocasiák esetében különösen elterjedt más közegek használata: például az agyaggolyó vagy a lechuza pon, melyről szeretnék egy kicsit részletesebben beszélni.  

A pon egy elsőre perlithez nagyon hasonlóan kinéző közeg, ami különféle kis kavicsokból áll. Ezek ásványi kövek, amik jó nedvességtartó erővel bírnak, képesek ideális és szellős környezetet biztosítani a növény gyökereinek. Tápanyagot is tartalmaz a keverék, perlittel is fel lehet lazítani. Sok növénybarát alocasiák esetében erre a keverékre esküszik, mivel a növények gyorsan kigyökereznek benne és könnyen stabilizálhatóak. Emellett könnyen elkerülhető az ijesztő gyökér-, vagy akár gumórothadás jelensége is, pláne egy átlátszó cseréppel. 

Miután tudjuk, hogyan gondozzuk szeretett Elefántfülünket, felmerül a kérdés: hogyan szaporodnak? Akinek van alocasiaja, biztos találkozott már átültetéskor furcsa kis golyszlikkal a földjében. Ezek nagyon értékesek, ugyanis ezekből az apró gumókból lesz később még több ilyen növényünk, egy kis varázslattal! 😊

 

Az alocasiák anatómiája

Az elefántfülek – nevükhöz híven nagy levelekkel rendelkeznek, melyek hosszú (ékszer alok esetén kicsit tömörebb és rövidebb) szárakkal kapcsolódnak a törzshöz, ami a növény szerintem legérdekesebb része.  Innen bújnak elő a szárak a levelekkel, a törzs alsó, föld alatti részéből nőnek a gyökerek, illetve a gumók. Röviden és egyszerűen így működik egy alocasia. Rendkívül fontos a törzs, mivel ha a növény (esetleg téli hibernáció vagy gyökérrothadás miatt) rossz bőrben van, de a törzs sértetlen, könnyű újragyökereztetni a megfelelő közeggel és türelemmel.

 

A rizómák

A gumók általában a föld alatt keletkeznek, a törzs alsó részén. Kinőhetnek közvetlenül belőle, vagy pedig egy kis összekötő ágacska segíthet messzebbre jutni nekik a közegben, esetleg kibújni a felszínre.

A gumókat a megfelelő időben kell leválasztani az anyanövényről – ha túl korán szedjük őket le, akkor még lehet nem életképesek, ezt azonban méretéből látni lehet. Minél kisebb a rizóma, annál több idő, míg kikel az új növény. Az ideális méret általában körömnyi. A szép, egészséges gumó könnyen leválik az anyanövényről, fehéres színe van és jól elkülöníthető a teteje – ahonnan ki fog bújni az új növény és így a gumó törzzsé fog fejlődni idővel. 

Miután leszedtük a rizómákat, érdemes őket megtisztítani, ha szükség van rá. A régebben keletkezettek növeszthetnek egy barna, kérges réteget, ami tapasztalataim szerint könnyen berohad, illetve gátolja a gyors csírázást. Ez eltávolítható akár körömmel (megpucoljuk), vagy esetleg egy fogkefével, a lényeg, hogy ne sértsük fel a gumó ép felszínét. Ha még megvan, az apró ágacskát is le szoktam törni, minimalizálva a rothadás kockázatát.

Alocasia melo gumók rögtön a leszedés, illetve tisztítás után, ültetésre készen 

 

Ültetés

A jó közeg megválasztása és az optimális páratartalom eltalálása a legfontosabb és egyben legnehezebb feladat. Erre nincs konkrét szabály, tapasztalat és személyes preferencia is befolyásolja. Néhány tippet azonban érdemes észben tartani.

Magas páratartalom szükséges a gumóknak, amit legjobban egy zárt konténerben (propboxban), vagy esetleg ételhordó dobozban érhetünk el. A magas hőmérséklet (az alocasiák hőigénye eleve 22 fok felett van) segíthet a csírázásban, ehhez elég egy napos ablakpárkányra tenni vagy egy melegebb szobába. 

Rengeteg közeget kipróbáltam már a gumók csíráztatásához, a legnagyobb sikeraránnyal a pon és a perlit rendelkezett. Sokan vízben is csíráztatják a gumókat, itt azonban (mint a földnél) nagyon oda kell figyelni a rothadásra. A sphagnum moha is ideális közeg lehet, azonban, ha később át szeretnénk ültetni a növényt, a moha eltávolításakor sérülhetnek az apró gyökerek. 

Egy propbox lakói

Ha perlitben vagy ponban gyökereztetjük a gumókat, szükségünk lesz egy konténerre, esetleg joghurtospohárra, amit feltöltünk közeggel, a tetejére fektetjük a gumókat (csücskös oldalával felfele!). A keveréket pedig nedvesen kell tartani, hogy ne száradjanak ki a gumók. De a rizóma lehetőleg ne álljon vízben.

A csírázás után

Ideális helyzetben nagyjából egy hónap alatt kikelhetnek és gyönyörködhetünk a baba alocasiákban. Először a gumó oldalán megjelennek az első gyökerek, majd nem sokkal ezután elkezd formálódni a növény szára és az első, aprócska levél.

Alocasia azlanii növendék – már ilyen fiatalon is jól látszanak a fajtára jellemző tulajdonságok

 

Ahogy egyre nagyobb lesz a gyökérzet és egyre stabilabb a növény, átültethető, mindig egy mérettel nagyobb cserépbe. Én apró műanyagpoharakban szoktam ezt a folyamatot szemléltetni: felespohárban kezd csírázni a gumó, majd átkerül egy decis pohárba, onnan, ha kész egy 3 decisbe, végül pedig cserépbe is mehet. Így biztosan nem terhelődik túl a növény.  A páratartalmat is fokozatosan csökkentem, hogy ne kapjanak sokkot és lassan hozzászokjanak az átlagos 60%-os környezethez. 

A bölcsi

 

Problémák

A legnagyobb ellenség a keltetési folyamatban a gyökér és gumó rothadás lehet. Az első esetben még menthető a növény, mivel gyökeret könnyen hoznak, ha megtaláltuk az ideális páratartalmat. Ilyenkor érdemes lecserélni a közeget, eltávolítani a rossz gyökereket és újrakezdeni. A rothadás oka lehet a túl magas páratartalom, vagy hogy a közeg túl nedves volt. Ha sérül a gumó, akkor sajnos nagyobb a baj. 

Alocasia melo család

 

Idő, míg beletanul az ember és kitapasztalja, az ő növényei milyen feltételek mellett fognak nőni. Ne féljünk kísérletezni! Mindenkinek más folyamat válhat be: van, aki ásványvizes kupakban gyökerezteti a kis gumóit, más simán ledugja a földbe és kinőnek, van aki pedig akvarisztikai boltban veszi az akváriumba szánt közeget a rizómáknak.  Pont ez a szép ebben a folyamatban: rendkívül sokféle és az a sok figyelem és erőfeszítés idővel megtérül. Óriási öröm, mikor egy pici gumóból lesz egy csodaszép, nagy növényünk.

 

@tropicalhome.hu Bővebben legújabb blogcikkünkben, de itt is kérdezhettek! 😊🌿 https://tropicalhome.hu/blogs/news/hogyan-szaporitsd-alocasiaid #tropicalhomegoals #szobanövény #szobanövénywebáruház #alocasiapropagation ♬ Piece Of Your Heart (Cg Remix) - Official Sound Studio

Kezdd el te is a saját alocasia családod a következő, webshopban elérhető növényekkel: Alocasia JacklynAlocasia Azlanii, Alocasia Silver Dragon, Alocasia Dragon scale, Alocasia "Mickey mouse"Alocasia Cuprea Red Secret, Alocasia Platinum

 

Köszönjük a cikket vendégszerzőnknek, Benke Lilinek, akit az Instagramon lilysplanthouse néven találtok meg!

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról! 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni