2 + 1 fél áron az ANYÁK NAPJA kollekció termékeire.

Növénynevelő kihívás 2024 - beszámolók, 3. rész

Tavaly meghirdetett növénynevelő kihívásunk harmadik fordulójához értünk. 

Ha az előzményekre vagy kiváncsi, kattints ide, ahol ismertetjük a versenyzőket, itt az első részt, itt pedig a második részt olvashatod. 

 A résztvevők mindannyian 3 +1 baby növényt kaptak (Macodes petolaHoya cv ChoukeAmydrium medium silver és egy Epipremnum pinnatum skeleton key vágat) 

Lássuk az új beszámolókat. :) 

 

Bérczes Kornél

 

Macodes petola

Legutóbb arról számoltam be, hogy a habár új leveleket nem növesztett, elkezdett antennaszerűen felfelé törekedni, mely végül egy nem túl látványos virágzásban tetőzött. Sajnos ezt pont nem örökítettem meg, mert végig úgy voltam vele, hogy még biztos nem a végkifejletet látom, de végül addig halogattam, amíg rövid idő leforgása alatt elege is lett a virágzásból, és 1-2 hét után elszáradt a teljes szára. Talán most, hogy félretette az ilyen önkifejező ambícióit, újra elkezd a leveleibe energiát fektetni. Legalábbis ennek örülnék a legjobban. Eddigi három levele továbbra is megvan, viszont kicsit gyűrődnek, ráncosodnak. Az a tippem, hogy ez a páraszegény környezetnek lehet az oka, mert otthon a páraszint az utóbbi hónapokban sokszor az 50%-ot sem érte el. Közegét tekintve semmi sem változott: továbbra is ugyanabban a sphagnum mohában pihen, mint amibe tavaly ősszel költöztettem.

 

 

 

Hoya chouke

A másik növényem, ami a fejlődés jeleit sem szeretné produkálni. Továbbra is pontosan úgy fest, mint 4-5 hónappal ezelőtt, szinte felesleges kéthavonta fotózni. Első Hoyám, és túlzottan nem is motivál arra, hogy jobban megszeressem a viaszvirágokat. Az elmúlt körülbelül fél éves teljesítménye alapján nem is számítok rá, hogy nagy változáson menne át. Gyengélkedés jelei nem látszanak rajta, lényegében „elvan”. Elfogadta a külsejét, és látszólag nem tervez rajta a legkisebb mértékben sem változtatni.

 

 

Amydrium medium silver &  Epipremnum Skeleton key

A beszámoló optimistább fele következik, mert mind az Epipremnum, mind az Amydrium jól érzi magát ránézésre. A karójába még egyik sem kezdett kapaszkodni, de az előző beszámoló óta egy-két levelet mindketten hoztak. Továbbra is 1-2 hetente, visszafogottan locsoltam őket, és látszólag ez ellen nincs feltűnő ellenvetésük. Az Epipremnum nálam még nem kezdte el felvenni a jellegzetes skeleton key formát, de remélem előbb-utóbb elkezd abba az irányba mutálódni, mint a kezdő levele.

Amydrium medium silver

 

Őket most tavasszal óvatosan elkezdem majd tápoldatozni, amit idáig nem nagyon mertem. Az Amydrium levelein szintén látszik, hogy nincs teljesen megelégedve a páramennyiséggel. A képeket is kivehető, hogy a levelének a vége szárad, és töredezik, egyébiránt szerintem mindketten meglehetősen jól vannak.

Epipremnum Skeleton key

 

 

Almay Zsófi

 

Macodes petola

Azt hiszem jól érzi magát a kis terrariumában, minkét oldalhajtása 1-1 új levéllel gyarapodott, és utcán van a következő. Az eredeti tő viszont úgy látom, pihenő üzemmódban van, rajta a legutóbbi fordulóhoz képest kb. semmi változást nem látok - talán picit nyúlt a középső hajtása. Mindenesetre nagyon boldog vagyok hogy így bokrosodásnak indult, és láthatóan a terrarium többi lakója is egészen jól érzi magát ebben a mikroklímában. 

 

 

Hoya chouke 

Na, a kis hoya rendesen nekiiramodott a januári forduló óta. Közvetlen az ültető közeg felett nevelt egy oldalhajtást, és mintha 2 virágkocsányt is kezdene nevelni. Nagyon izgatott vagyok, sosem virágzott még hoyám, és megtisztelő lenne ha épp ő lenne az első. 

 

 

 

Amydrium medium silver

A januárban megfigyelt kis levélkezdemény egy gyönyörű szeldelt levéllé nevelkedett, és már láthatóan jön a következő új levél is. Nekem pedig el kell kezdenem gondolkozni, milyen karóval szeretném megtámogatni, és főleg hogy hova fogom tudni elhelyezni utána, ahol macska biztos helyen növekedhet. 

  

 

Epipremnum Skeleton key 

Két új levéllel is megörvendeztetett, a másodikat most tekeri ki éppen. Az eredeti levele kezd egyre jobban elhaló színekben pompázni, de ezeket a leveleket én csak akkor szeretem leszedni, ha a növény magától adja, és ő még köszöni ragaszkodik ehhez a leveléhez. A karózás nála is felmerül, szeretném ha ki tudna teljesedni, és mature leveleket is hozna egyszer majd, de hogy hol lesz erre hely…  

 

 

Remélhetőleg a következő fordulóra a felmerült problémákra sikerül megoldást találnom, de alapvetően nagyon büszke vagyok minden kis neveltem fejlődésére. 

 

Plásztán Zsófi

 

 A tavasz az egyik legfontosabb időszak a növények ápolásában. A hosszabb nappalok és a melegebb idő hatására remélem a növényeim is lassan ébredezni kezdenek. Ehhez igyekszek én is hozzájárulni a tavaszi munkálatok beindításával, pl. a levelek megtisztításával, tápoldatozással. 

A januári beszámoló óta a macodesem fejlődött a legnagyobb mértékben, folyamatosan hozza az újabb és egyre nagyobb méretű mintás levélkéket és léggyökereket. Az anyanövény mellett egy új kis macodes növény is fejlődött - amit láthattok majd a csatolt képeken - ami igazi öröm számomra. Biztos vagyok benne, hogy pár hónapon belül ki fogja nőni a búrát ami alatt most él és növekszik, szóval hamarosan új nagyobb “házikó” után kell néznem. 

 

 

Az amydriumomnál nem tapasztaltam számottevő fejlődést a januári állapothoz képest. Egy pici levélkezdemény jelent meg a növényem nóduszán, amit az egyik fotón láthattok is. Remélem az előző nagy felesztrált levélhez hasonló levéllel fog megörvendeztetni.

 

 

A Hoyám a lassú és megfontolt növekedés híve, minden hónapban 1-2 új levélkét nevel, ami most sem volt másként. Remélem a tavaszi idő méginkább serkenteni fogja és új leveleket és talán még egy új indát is hoz. 

 

 

A beszámoló végére hagytam az epipremnum vágatot, akivel december óta küszködök. A gyökeres vágatot november végén ültettem földmixbe, majd picivel később az eredeti, tipikus sceleton key levelét ledobta magáról, ami el is szomorított. December-január környékén egy új levélke kezdett el fejlődni a nódusznál, amit azóta sem bontott ki, de nem adom fel. A gyökerét ellenőriztem, szerencsére egészséges. Most próbáltam egy világosabb helyet keresni neki a lakásban illetve elkezdtem őt is tápoldatozni. Remélem a napos hely, a tápoldat és a pozitív honállás segít és hamarosan szemmel látható fejlődésnek indul ez a növényke is.

 

 

 

Kálmán Viktória

 

Az ékszerorchideát most pénteken ültettem el. Végre elég erősnek láttam az új gyökereit. Kicsit lassan eredt meg, inkább mini leveleket nevelt. Kivételesen nem én kevertem az ültetőközeget, hanem Jó földet használtam. Csupa Jót hallottam róla.  Elég lazának tűnik a szerkezete, első benyomásra azt gondolom nem lesz vele baj. A gyökérzónába szórtam Osmocote-ot és a gyökér végeket belemártottam Radix-M porba. Az Osmocote egy hosszan lebomló tápgolyó, elvileg fél évig táplálja a növényt, de erről még mindig nem vagyok meggyőzve, inkább három hónapot mondanék. A Radix-M, gyökereztető hormonként terjedt el a köztudatban, de valójában nincs hormontartalma, ez inkább a gyökerezést segítő műtrágya. Elég belőle annyit használni amennyi megtapad a gyökereken ha a porba mártjuk azokat. Mind a kettőből kevés kellett mert egy 5,5cm átmérőjű cserepet használtam. 

 

Egy nyugati ablakban helyeztem el, szem elé, hogy minél hamarabb lássam ha valami nem oké. Nem szeretnék úgy járni vele mint a múltkor. 

 

A hoya él boldogan, az összes kártevő és probléma elkerüli (hála az égnek). Most azzal viccelt meg, hogy az egyik szomszédja cserepére kezdett el felkúszni. Gyönyörű és imádom. Hosszabbodnak a nappalok, ezért elkezdtem a hoyánál az intenzívebb tápoldatozást. Az őszi-téli időszakban nagyon híg oldatot készítettem, de most már növelem az adagot a márka által előírt arányt megközelítve. Továbbra is dél-nyugati ablakban van, egy kicsit leárnyékolják a szomszédos növények, de úgy látom ez nem zavarja a növekedésben.

 

 

  

Sallai Bence

 

Az Epipremnum Skeleton key szépen fejlődik, levelei egyre nagyobbra nőnek. legújabb már legalább a duplája az elsőnek. A szárát festőszalaggal a deszkához szorítottam, hogy ezzel is segítsem a léggyökerek megkapaszkodását. Ahogy legutóbb láttam, ez még nem történt meg. Talán már nem kell sok neki, hogy kifejlett, szabálytalan alakú leveleket kezdjen el növeszteni. Jelenleg a sarokban van, ahova nem jut közvetlen napfény, és már február eleje óta rásegítő világítást sem kap. Át fogom tenni egy napfényesebb helyre, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsam.

 

 

Az Amydrium medium silveren látszik sajnos a legjobban, hogy februárban nehezen tudtam lépést tartani a locsolással. Volt többször is, hogy napokig álltak a csontszáraz földjükben. A levelei csücskei és szélei kissé besárgultak és barnultak. A növekedése is lassabb lett. Talán a szomjazás, vagy csak a nagyobb levélmérettel járó többletmunka miatt. Még csak most érkezik az újabb levele, remélem a kevesebb locsolás ellenére nagyobb lesz az előzőnél. Ha az beérett, akkor átültetem egy nagyobb cserépbe, és elkezdem a deszkára nevelését.

 

 

A Macodes petola továbbra is hozza a két hónap egy levél tempót. Nála azért próbáltam odafigyelni, hogy ne száradjon ki nagyon a földje, mert úgy gondoltam, ő viselné a legrosszabbul a szomjazást.

 

 

A Hoya Chouke az elmúlt két hónapban egy új oldalhajtáson dolgozott, de az két levélpár után leállt. Talán a vége el is száradt, ezt egyelőre nem tudtam megítélni. Most egy levéllel arrébb egy új oldalhajtás kezd beindulni. Ez az első tapasztalatom hoyával, nem tudom, hogy ez a bokrosodó viselkedés mennyire normális.

 

 

Grósz Ágnes

Március első napjaiban minden növényemet bevittem a fürdőszobába és finom, kissé langyos vízzel lezuhanyoztam őket, mondván mindjárt itt a tavasz, ideje ébredezni. Tápot még nem kaptak, ezzel vártam két hetet, hogy felocsúdjanak téli álmukból.

 

Macodes petola

Már szépen fejlődik az új levélkéje, viszont a többi pöndörödik. Remélem nem lesz baja. Átköltöztettem a szemközti polcra, ahol kevesebb fény éri. A földje jó nyirkos, a páratartalom elméletileg megfelelő. Figyelgetem, mert az üvegváza miatt nem szellőzik a földje egyáltalán, és az a gyanúm, hogy ez nem jó. Keresek valami irodalmat a neten, hátha találok valami okos tanácsot.

 

 

Epipremnum Skeleton key

Szerintem továbbra is jól érzi magát. Sok változás nem történt, szépen megnőtt a levélkéje, de újat azóta sem hozott, pedig a múltkori beszámolóban írtam, hogy látom már az új kezdeményt. Picit nőtt ez a kezdemény, de továbbra is kezdemény maradt. No de most már jönnek a jó idők, bízom benne, hogy szépen fejlődik tovább. Nem változtattam a helyén, nagyon gyengén elkezdtem tápoldatozni.

 

 

Amydrium medium silver

A felnyúlt, gyengécske levele szépen megerősödött, bár a szára nyilván ugyanolyan hosszú maradt. Már alig fér el a polcon, olyan magas. Ha a következő levele is kifejlődik, el kell döntenem, hogy felkarózzam-e, vagy hagyjam arra növekedni, hajladozni, amerre akar. Ennek is utána fogok olvasni, mert nem tudom, hogy szereti. Agyagcserépben lakik és a félig zárt üvegvitrinben fehér kicsapódás jelent meg a cserépen. Sokkal erősebben, mint a többieknél. Letörölgettem és egy polccal feljebb költöztettem, ahol jobban szellőzik.

 

 

Hoya chouke

 A múltkor arról számoltam be, hogy átköltöztettem a másik ablakom belső párkányára. Úgy látszik jó döntés volt. Kipihente magát, mert mire legközelebb megnéztem már 2 új levele volt, és azóta hozott még kettőt, nagyot nőtt a szára, és már ott az újabb két levélke. Hurrá! Pedig nagyon aggódtam miatta. Drukkolok, hogy majd virágot is hozzon. Ennek örömére egy csomó fotót készítettem róla a fürdőzés után.

 

 

Nagyon köszönjük a szuper beszámolókat! Izgatottan várjuk a következő fordulót 😊

 

 

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni