SUMMER SALE - AKÁR 25% KEDVEZMÉNY!

Növénynevelő kihívás 2024 - beszámolók, 4. rész

Tavaly meghirdetett növénynevelő kihívásunk negyedik fordulójához értünk. 

Ha az előzményekre vagy kíváncsi, kattints ide, ahol ismertetjük a versenyzőket, itt az első részt, itt pedig a második részt olvashatod. 

 A résztvevők mindannyian 3 +1 baby növényt kaptak (Macodes petola, Hoya cv ChoukeAmydrium medium silver és egy Epipremnum pinnatum skeleton key vágat) 

Lássuk az új beszámolókat. :) 

 

Grósz Ágnes

Macodes petola

 Olvasgattam vele kapcsolatos blogokat, és megerősödtem azon  hitemben, hogy átültetem. Így kilakoltattam az üveg vázából. Agyag cserepet kapott, laza tőzeges, perlites keveréket kis sp. mohával. Nagy változást még nem tapasztaltam. Igen lassan, de fejlődik, nődögél az új levélkéje.

 

Skeleton key

 Őt is átültettem egy agyag cserépbe. Kis perlittel kevert földet kapott. Mivel már nem fűtök, az ablakpárkányra tettem, ahol remek helye van. Szűrt fényt kap, szerintem jól érzi magát, bár a jellegzetes levélformát még nem vette fel egyik új levélkéje sem.

 

Amydrium medium silver

Őt is átköltöztettem az ablakpárkányra, a skeleton mellé. Eddig is agyag cserépben volt, de kapott friss földet. Viszont az agyag golyókat nem tettem vissza, mert úgy nem láttam, hogy száraz-e a földje. Még mindig nem karóztam fel. Megint van egy csodás színű nagyon szép új levele. Imádom.

 

Hoya chouke

Nem kellene ennyit macerálnom, mert állítólag nem szereti. Elvettem mellőle a növénytámaszt  és fellógattam. Így is fölfelé igyekszik. Hosszú hajtást növesztett, remélem lesznek rajta levelek is. Ritkábban locsolom mint a többit, két ablak közé van csukva. Úgy tudom szereti a napos helyet, de nálam csak reggel süti egy kicsit, a nap többi részében szűrt ill. visszavert fény éri. Abban nem is reménykedek,  hogy virágozni fog. Ha mégis, az kész csoda lesz.

 

 

Almay Zsófia

A mostani beszámoló megírását azzal kezdtem, hogy visszanéztem az eddigi beszámolókat is és arra jutottam, hogy el kellene kezdenem fotózni a növényeimet, mert egymás mellé helyezve a kezdeti állapotot a jelenlegivel nagyon jó visszacsatolást ad, és egészen kellemes szerotonin forrás látni ezt a növekedést. 

Macodes petola

Visszanézve az előző havi képeket, a kis orchidea dupla méretet öltött az elmúlt két hónapban, és folyamatosan hozza az új leveleit az oldalhajtásokon. A fő szár ha jól láttam virágozni tervezett, ez viszont egy szerencsétlen szellőztetés-kimaradás következtében végül berohadt. az érintett részt igyekeztem alaposan visszavágni, és picit beecseteltem hígított hidrogén-peroxiddal hogy fertőtlenítsem, így remélhetőleg nem halad tovább a rothadás - ez egyelőre sikeres volt, nem láttam romlást.

 

Amydrium medium silver

Így a második levélbontással azt hiszem volt szerencsém megtapasztalni az amydrium növekedési mintáját, és hát.... erősen gondolkodom egy visszametszésen, hátha egy oldalhajtással picit bokrosabbá válna. A levél színét és mintázatát egyébként imádom, főleg reggelente mikor a nap éri, ilyenkor jön ki legjobban az ezüstös csillogása. A visszavágáson kívül a másik verzió hogy csak hagyom burjánzani a helyén, arra amerre akar, a karózásról helyszűkében ugyanis lemondtam.

 

Hoya chouke

A két megiramodott száron elkezdte kinevelni a leveleit, így egészen megemberesedett. A szár növekedésével hozott egy harmadik kocsányt, de bimbókat nem nevelt egyiken sem. Elképzelhető hogy besül mindhárom, de egy picit azért még reménykedem, hátha egyen kinevel pár virágot. 

 

Epipremnum Skeleton key

Mivel a karózás egyelőre nála sem lehetséges, körbetekertem a cserépben, hogy neveljen több gyökeret és erősödni tudjon. Aranyos, kiszámíthatóan 1,5 hetente hozza folyamatosan az új leveleket, így a legutóbbi forduló óta 4 új levélnél jár, az 5. pedig már csak kibontásra vár. Valahol útközben elvesztette az eredeti levelet, de már a legutóbbi fordulókor is erősen sárgult, úgyhogy nem lepett meg. 

Sallai Bence

Macodes petola

Újabb két hónap, újabb levél. Maga a növény nem túl mutatós az összepöndörödött leveleivel. De szépen begyökeresedett, és úgy látom, mintha egy új növekedési pont elindult volna. Valószínűleg még nem találtam meg a tökéletes helyet neki: túl sok a fény, vagy túl alacsony a páratartalom (e sorok írásakor 64%).

 

Hoya Chouke

Szépen beindult a növekedése. Két növekedési ponton termeli a leveleket. Drótból hajtogattam neki egy futtatót, arra nevelem rá. Az ablakpárkányon tartom, hogy maximális fényt kapjon. 

 

Epipremnum Skeleton Key

Mostanra teljesen megkapaszkodott a deszkán, mászik felfele. A levelei méretben nem növekednek, ezt a fényviszonyoknak tudom be. Elég nehéz 120 cm-es deszkáknak helyet találni a növényes asztalom körül. Eleinte a sarokban voltak az amydriummal, ahol közvetlen fény csak naplemente óráiban érte őket. Onnan átkerültek az asztal oldalába, viszont háttal vannak a délkeleti ablaknak, így fény csak a délutáni órákban éri őket oldalról. Át akarom tenni az asztal másik végébe, szembe a délkeleti ablakkal, de ahhoz az egész asztalt el kell majd mozgatni, ami nem kevés logisztika.

 

Amydrium medium Silver

Egy tenyérnyi méretű levelet növesztett az elmúlt
hónapokban. Amint az teljesen megért, átültettem egy 9-es cserépből egy 15 cm-esbe. Ez remélem elég földlabda lesz addig, amíg a növény megmássza a deszkát. Épp időben, mert a növény úgy döntött, hogy egyelőre elég a levelekből, elindult keresni valamit, amire felkapaszkodhat. Nem is kellett sokat noszogatni, szinte azonnal megkapaszkodott a deszkán. Egyelőre kúszik fölfele levélhajtás nélkül. Úgy tippelem, kedvezőbb fényviszonyok közé próbálja pozícionálni magát mielőtt újra levelet eresztene. 

 

Bérczes Kornél

 

Macodes petola

A legnagyobb örömöt meglepedésemre az ékszerorchidea okozta, mert miután a kudarcba fulladt virágzási műveletét a virágzó szára elszáradásával lezártnak tekintette, nem támasztottam irányába nagy elvárásokat, csupán szerettem volna életben tartani. Ennek ellenére annyira életben maradt, hogy alulról új szárat növesztett magának és „új szár, új remények” címszó alatt kezdett jóleső reformációjába. Kíváncsi vagyok, hová fut ki a dolog. Rutinosabb ékszer orchidea birtoklók lehet, már azt mondanák, ilyenkor lehet visszavágni a levágott szárat külön ültetni. Én nem vagyok az, szóval a kockázatmentesebb várakozó-szemlélődő politika mellett döntöttem. Közegén nem változtattam, továbbra is mohában él. Korábban panaszkodtam, hogy a levelei ráncosak, gyűröttek lettek. Ezen sajnos nem segített a jobb idő és a valamivel nagyobb páratartalom, viszont az új levelek szépek és fiatalosak.

Hoya chouke

A hoyám az elmúlt 8 hónapban az égvilágon semmit sem csinált. Most azonban két új levélkezdemény növesztéssel kissé felkavarta az állóvizet. Elkiabálni nem szeretném, de a végén az is lehet, hogy pár év alatt csak kiereszt magából egy-két levelet. Arra, hogy miért nem kapható lendületesebb fejlődésre, továbbra sem jöttem rá.

 

Amydrium medium silver

Ő speciel nem sokat haladt semerre. Egy új levelet fog majd hozni nemsorára, de még az is össze van tekeredve. Az alsó leveleinek a csúcsa továbbra is barnul és szárad, nem annyira díjazza az irodai körülményeket. De mivel itt több fény éri mint otthon, ezért ez marad az állandó lakóhelye. Egyébként az mindegyik növényre igaz, hogy már kapnak tápot (vagy pontosabban műtrágyát).

Időnként Bioremiq-t, néha tesztfázisát élő Rainmix-et adok a locsolóvíz mellé, ami reményeim szerint segít a növekedésben.

 

Epipremnum Skeleton key 

Az epipremnumom nem indul be annyira mint reméltem, cserébe a levelei is elkezdtek enyhén sárgulni, illetve egy középen lévő levelet el is vesztettünk. Ijedtség vezérelte hirtelen felindulásból átültettem száraz földbe, mert az volt a sejtésem, hogy lehet a télből tavaszba kanyarodás miatt megnőtt gyakoriságú öntözések miatt túlnedvesedett földben ácsorgása miatt színtelenednek, sárgulnak a levelei pár árnyalatot. Két-három héttel vagyunk az átültetés után, de szerencsére nem romlott az állapota és látszólag az ültetést is túlélte. Viszont a túlöntözéstől majd az átültetéstől zavarba jött, és a korábbiakhoz képest is kisebb leveleket hozott. Bízom benne, hogy nem tettem helyrehozhatatlan kárt a lelkében az elmúlt hetekben és a következő levelei már egészségesebbek lesznek. 

 

Plásztán Zsófia

Az előző körhöz képest örömmel jelenthetem, hogy a 4 kapott növényből 3 szépen növekedett. Azonban sajnálatos módon az epipremnumom, akit próbáltam a legnagyobb igyekezettel gondozni, hosszas küszködés után elpusztult. Habár kicsit csalódott vagyok az eset miatt, optimistán állok a folytatáshoz és remélem a többi növény nevelésében továbbra is sikeres maradok. 

 

Macodes petola

A macodesem továbbra is gyönyörűen fejlődik, már két pici sarj is megjelent az anyanövény mellett. Az anyanövény is egyre nagyobb, kinőtte a 30 cm-es búrát, ami alatt eddig növekedett, ezért hamarosan egy kis üvegházba fog költözni. 

 

 Amydrium medium silver

Az amydriumomnál az előző forduló időpontjában egy kis hajtás kezdett el fejlődni, ami egyre hosszabb lett, de sajnos nem növekedett rajta levél. Mivel a nóduszokon voltak kis léggyökerek, úgy döntöttem levágom a hajtást és vízben tovább gyökereztetem, remélem szerencsével járok majd az új kis hajtások nevelésével. 

 

 Hoya chouke

A hoya esetében tapasztaltam a legnagyobb változást, számos új levelet és egy új hajtást is nevelt, amit próbáltam a képeken is megmutatni. Kijelenthetem, hogy a viaszvirág és az ő virágaik a kedvenceim a kis dzsungelemben (persze a a hozzám közelállók szerint minden növényemre ezt mondom), ezért agyon örülnék, ha egy virágkocsánnyal is megörvendeztetne.

 

Kálmán Viktória

 Macodes petola

 Macodes petolánál látszólag nincs érdemi változás, de szépen begyökeresedett. Ha óvatosan megmozgatom a tövet érezni, hogy ellenáll és a gyökerek már stabilan tartják. Átálltam nála a sokszor kevés öntözésre és ezt láthatóan jobban szereti. Átlagosan 2-3 naponta kap egy mini adag vizet, egy spricnis flakonból (1-2 fújás). Tápoldatot egyenlőre nem kap.

 

Hoya chouke

A Hoya chouke elszabadult, alig tudtam úgy fotózni, hogy beleférjen a megadott képarányba. Már a levelek és a szár súlya elhúzza a cserepet, ezért egy-két héten belül tervezem átültetni egy ámpolnás cserépbe. Nem változtattam az öntözésén, a tápoldatot már az előírtak szerint hígítom. 

 

 

 

Nagyon köszönjük a szuper beszámolókat! Izgatottan várjuk a következő fordulót 😊

 

 

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni