A RETTEGETT ÁTÜLTETÉS

Mikor, mibe, hogyan? 

 

Az egyik leggyakrabban feltett kérdésetek felénk a növények átültetése. Mikor szabad, mikor kell, miért fontos? Milyen földbe, milyen cserépbe? Összeszedtük pontokba az összes gyakran ismételt kérdést.

Miért ültetjük át a növényeket?

Az egyik leggyakoribb ok, hogy a növény gyökerei körbefonják a cserepet, azaz: kinövi a helyét. Érdemes tájékozódni átültetés előtt a növény igényeiről, ugyanis nagyon változatos tud lenni. Tipikusan a sansevieriák és a zamioculcas különböző változatai kifejezetten szorongani szeretnek, és csak a legvégső esetben szabad eggyel nagyobb cserépbe tenni. Nyugodtan hagyhatjuk őket sokáig ugyanabban a cserépben. Ezzel ellentétben pl. az anthuriumok meghálálják a nagyobb teret a gyökereik körül. 

 

A másik ok a közeg lecserélése. A boltban vásárolt növények gyakran tőzeges termesztő talajban érkeznek, amik nem hosszútávú otthoni nevelésre vannak kitalálva, ezt mindig érdemes egy jobb minőségű, szobanövények számára megfelelő, szellős keverékbe áttenni.

A tápanyag kimerülése már egy összetettebb kérdés. Gyakran halljuk azt a kérdést, hogy ha egy adott növény nem nő, nem érzi jól magát, át kell-e ültetni, segít-e beindítani újra. Erre a kérdésre sem határozott nemet, sem igent nem lehet mondani. Ha az adott növény még az eredeti, kókuszrostos, tőzeges talajában van, és nem használsz mellé műtrágyát, akkor valószínűleg hálás lesz egy jobb közegért. Alapvetően a friss föld kb. hat hétre elegendő tápanyagot biztosít a növényeknek, és valójában a megfelelő tápanyag mennyiséget a műtrágya hozzáadásával érjük el. Ráadásul egy jó talajkeverékben sok lazító összetevő van, mint pl. a perlit, fakéreg, kókuszkéreg, habkő, ezeknek pedig nulla a tápanyagtartalma, valamint föld és föld között is óriási a különbség szerves anyag tartalom szempontjából. Azaz a válasz a kérdésre: Igen, segíthet az átültetés, ha a növény rossz minőségű talajban van és nem megfelelő méretű cserépben. 

Mikor kell ültetni?

Legjobb időszak erre a tavasz, amikor a növények újra beindulnak a pihenés után. Gyors növekedésű növényt növekedési időszakban akár többször is áttehetünk eggyel nagyobb cserépbe.

Frissen vásárolt növényt nem érdemes rögtön hazavitel után átültetni. Egy növény számára így is elég sokk a hirtelen környezetváltozás, előbb érdemes hagyni, hogy kicsit megszokja új helyét. Ez a kérdés egyébként elég megosztó, sokan esküsznek rá, hogy jobb, ha egyszerre átesik a növény ezeken a változásokon. Mi inkább az óvatosabb oldalon állunk: hagyd, hogy új növényed 2-3 új levelet növesszen, és utána már biztonsággal átteheted új közegbe. 

Arra ügyelj, hogy amíg a tőzeges, tömör talajban hagyod, sokkal óvatosabban kell locsolni, mint egy szellős aroid-mixben!

Ha saját szaporítású növényt vásárolsz és láthatóan megfelelő közegben van, talajcserét nem kell alkalmaznod. 

 Télen tilos átültetni?

Télen sok növény pihenő időszakot él meg a fényhiány miatt. Ez nem érvényes azokra, amikhez mesterséges megvilágítást alkalmazol, de így is lassulhat a fejlődésük. A lassabb növekedés miatt általában nem indokolt a nagyobb méretű cserép.

Ha télen vásárolsz szobanövényt és szeretnéd a közegét lecserélni, akkor a fent leírtak érvényesek. A növények tűrőképessége is változatos, vannak olyan ellenálló fajták, amik nyugodtan maradhatnak a tőzeges talajukban tavaszig (pl. az epipremnumok, azaz a híresen mindent kibíró futókák, egyes szívósabb páfrány fajták, pl. Krokodilpáfrány), de ilyen esetben különösen figyelj az öntözésre! 

Milyen földbe ültessük őket?

Minden szobanövényt szellős keverékbe érdemes ültetni, hogy elkerüljük a gyökérrothadást. Ez azt jelenti, hogy a földhöz talajlazító összetevőket keverünk. Általános receptünk a föld, perlit és fenyőkéreg (mulcs) 1:1:1 arányú keveréke. Ezzel nagyon mellé nem lehet lőni, de a megfelelő földkeverék egy hosszú, izgalmas, kísérletezéssel és tapasztalatokkal teli utazás. Jó lazító összetevő még a kókuszkéreg, a habkő, a zeolit, az agyaggyoló, de keverhetsz humuszt is a talajba vagy sphagnum mohát.

Vannak olyan fajok, amiknek a semi-hydro tartás a legjobb választás, ilyenek pl. az anthuriumok és alocásiák, náluk a földet ki is hagyhatod a keverékből, és helyette nagy darabos, szellős mix-szel kísérletezz.

A megfelelő keverék tartalmaz közeg-lazító összetevőket is, pl. perlitet és fenyőkérget

Milyen cserepet használjunk?

  • A legfontosabb, hogy az átültetéshez választott cserép/edény alján legyenek lyukak, hogy a felesleges víz távozni tudjon öntözés után. 
  • Az átlátszó cserepet több okból is szoktuk javasolni. Egyrészt, mert láthatod a gyökerek állapotát: mennyire nőtte be a cserepet, mikor indokolt az átültetés. Másrészről látod azt is, mennyire nedves a közeg, kell-e már locsolni, valamint a gyökereket megtámadó kártevőket is hamarabb tetten éred. 
Átlátszó cserépben egyszerűbb megfigyelni a gyökérzet állapotát

 

  • A legtöbb szobanövény számára jó, ha a gyökérzet is kap fényt. Ez alól van pár kivétel (pl. calatheák, aglaonémák), de egy mutatós kerámia kaspóval ez is orvosolható. :)
  • Mindig csak eggyel nagyobb méretű cserepet válassz, vagy, ha már nagyon rég ültetted át, akkorát amekkorában a gyökere épp kényelmesen elfér. Ha túl nagy cserépbe teszed át hirtelen, azzal a gyökérrothadást kockáztatod: a nagyobb mennyiségű föld lassabban szárad ki és az indokoltnál sokkal tovább tartja nedvesen a gyökérzetet. Másrészről egyes fajoknál lassíthatja is a növény fejlődését, ugyanis a túlzott tér a gyökérnövekedésre serkenti a növényt, és kevésbé koncentrál majd a lombozatra.

Különböző méretű átlátszó cserepek 

  • A cserép alakja is lehet eltérő: az anthuriumoknak pl. a magas, hosszúkás cserép való, míg a begóniák inkább sekélyesen terjednek. Ha bizonytalan vagy, egy átlagos magasságú cserepet válassz, a legtöbb szobanövény tökéletesen jól érzi magát benne. 

 Hogyan zajlik az átültetés?

  1. Átültetésnél vedd ki a cserépből, vigyázz közben, hogy ne sérüljenek a gyökerek. Ha a gyökerek már messze kilógnak alul a cseréplyukakból, ollóval óvatosan vágd le róla, vagy nagyítsd meg a lyukakat. 
  2. Az egészséges gyökérzet erős, színük a növény fajtájától függően eltérő lehet. A puha, barna, erőtlen részek a gyökérrothadás jelei, ezeket mindig le kell vágni róla. Gyökérrohadást túllocsolás okozhat, amiről itt írtunk bővebben. 
  3. Ne birizgáld meg nagyon a gyökér körüli részeket. Vannak ellenállóbb növények, akiket nem zaklat fel annyira egy átültetés, de pl. a calatheákat érdemes minél kisebb mozgatással áttenni az új közegébe, náluk az eredeti földlabda nagy részét rajtahagyhatod a gyökérzeten.
  4. Szórj az új cserép aljába az előre bekevert földmixedből, majd helyet át a növényt. Lazán szórd a gyökérzet köre a földet, nem kell sűrűn állnia, épp csak annyira, hogy magabiztosan megtartsa magát. Soha ne nyomkodd lefelé, ne tömörítsd a földet! A cserép aljának óvatos ütögetésével kicsit ösztökélheted a keverék lejjebb jutását. A cél az, hogy lazán körbevegyék a gyökereket. 
  5. Csak akkor locsold meg átültetés után, ha az eredeti közeg, amiből kivetted, száraz volt. Ha nagyon száraz a közege, átültetés előtt inkább az eredetiben locsold meg, mert a száraz gyökerek érzékenyebbek és sérülékenyebbek.
1. lépés: Egyik kezünkkel fogjuk meg óvatosan a föld feletti száránál, a másikkal finoman nyomjuk össze a cserepet kétoldalról, ezzel segítve a kihúzását. 
2. lépés: Szabadítsuk meg a földlabda nagy részétől. Amennyit csak lehet, bontsunk le az előző közegből, de ügyeljünk rá, hogy ne bolygassuk meg feleslegesen a gyökérzetet.

 

3. lépés: Szórjunk a már előre elkészített laza földmixünkből egy keveset a cserép aljába, majd finoman helyezzük bele a növény gyökérzetét és rendezzük el óvatosan új otthonában. 
4. lépés: Szórjunk a gyökérzet köré a fölmixből. A közegnek lazának kell lennie, semmiképp ne nyomkodjuk, tömörítsük a kezünkkel! Ha szükséges, locsoljuk meg. 

 

Végezetül még annyit fűznénk hozzá, hogy az átültetéstől nem kell félni. Bár tény, hogy egyes növények nagyon rosszul viselik, de általában ez pár levéldobálást jelent csak, és hosszú távon mindig megéri átesni a procedúrán. A megfelelő közeg és cserépméret nagyon fontos az egészséges szobanövényekhez. 

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív videóinkról!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni