SUMMER SALE - AKÁR 25% KEDVEZMÉNY!

Növénynevelés alapfokon l.

5+1 különleges, nem állatbarát növény gyakorlatlan szobakertészeknek

 

Házi dzsungel

 

Biztos hallottál már szanzavérákról vagy a jó öreg ZZ-ről, azaz az agglegénypálmáról. Ezek sötétség- és szárazságtűrő növények, amik jól viselik a viszontagságokat, és gyakran látjuk nevüket a kezdőknek való növények között. Azonban ezeken az ismert túlélőkön kívül is vannak még alternatívák, amik, bár kevésbé ismertek ilyen szemszögből, nyugodt szívvel ajánlhatóak abszolút kezdők számára is. 

 

Ha még sosem voltak növényeid otthon, vagy esetleg minden próbálkozásod a zöldítésre kudarcba fulladt, ez a cikk neked szól. Az alábbi lista összeállítása hosszú évek tapasztalatán és megfigyelésen alapszik. Olyan növényeket válogattunk be, amelyek valóban hosszú távon is kevés vesződéssel járnak, vagy a hányatott körülményeket és válságos időszakokat is jól viselték.

 

De mitől lesz egyszerűbb egy növény másokhoz képest? 

 

Vannak olyan szobanövények, amiknek magasabbak az igényei. Nem elég számára az egyszerű szobai környezet, magasabb páratartalomra van szüksége, nagyobb a fényigénye, esetleg nehéz eltalálni a locsolását vagy vonzzák a kártevőket - vagy ez így mind egyszerre. Az ilyen növényeket inkább azoknak javasoljuk, akik már tudják, hogy kell a bonyolultabb igényeket kielégíteni, könnyebben és időben felismernek egy-egy problémát és tudják hogy oldják azt meg. 

 Nos, ez a cikk nem róluk szól. Szerencsére jó pár olyan növény létezik, amelyek ellenállóak a környezeti változásokra és nem igényelnek extra törődést.

 Ha teljesen kezdő vagy, első pontban ajánlott átolvasni cikkünk a túllocsolásról, ami a vezető halálnem a növények között. A következő növényekre ugyanis mind igaz, hogy túlgondozással hamarabb meg tudod ölni, mint kiszárítással. 

Epipremnum pinnatum “Cebu blue”

A Cebu blue levelei egyre nagyobbak lesznek, ha felfelé kapaszkodhat, majd idővel szeldeltté válnak

 

Személy szerint az egyik kedvenc növényem, függetlenül attól, hány ritkaság található meg a gyűjteményemben, és az egyik abszolút jolly joker, amit minden kezdőnek boldogan ajánlok. Az epipremnumok közül sokak számára ismert a népies nevén aranyos szobafutóka, esetleg a Marble queen, azaz annak a fehér cirmos változata. Ezek mind tökéletes választások kezdőknek, az epipremnumok ugyanis a hihetetlen ellenállásukról és alkalmazkodási képességükről ismertek. A Cebu blue az epipremnum pinnatumok közé tartozik, amit hosszúkás, nyújtott karcsú levélformájáról ismerünk meg. Ami igazán különlegessé teszi, az jellegzetes, nagyon egyedi szürkéskék színe. Nevét származási helyéről, a fülöp-szigeteki Cebu szigetéről kapta.

Leginkább felfelé szeret kapaszkodni, úgy lesznek levelei egyre nagyobbak, majd egy idő után szeldeltek. Használhatsz moha- vagy kókuszkarót vagy akár sima fadeszkát, de valójában lógatva is jól érzi magát. Tudni kell, hogy ebben az eseteben azonban nem hoz majd tenyérnyi nagyságú leveleket. 

A Cebu blue kevés szűrt fénnyel is beéri, sőt, túl sok fény ellenében gyönyörű kékes színét elveszti és a zöldes tónus lesz erőteljesebb. A szűrt fény azonban sosem sötétet jelent: napfényben nem bővelkedő lakásban az ablak mellé helyezd, fényes, nagy ablakokkal és direkt fénnyel rendelkezőben teheted a szoba belsejébe, távolabb az ablaktól. Kellemes mennyiségű szórt fény ellenében fantasztikus tempóban tud nőni, szinte megállíthatatlan élni-akarást mutatva. 

Ne babusgasd, nincs rá szüksége, túllocsolással azonban nagyon könnyű megölni. Még egy teljesen kiszáradt, tövig visszavágott egyed is újra hajtani kezd, ugyanakkor a túl sok víz hamar kirohasztja gyökereit. Mielőtt meglocsolnád, vizsgáld meg földjét, hogy kellően kiszáradt-e, majd a leveleket: enyhe bágyadtságot érzel majd rajta, ami az alulhidratáltáság jele. 

A Cebu blue számos előnye - mint különleges színe, gyors tempója, hihetetlenül alacsony igényei -  mellett szól még, hogy nem igazán vonzza a kártevőket. Persze a kártevők velejárói a szobanövény tartásnak, így örökké semmit nem lehet elkerülni őket, de talán a Cebu blue majdnem az egyetlen növény, amin még sosem láttam élősködőt.

 

Aglaonema 

Színes rákvirágok

 

Bármelyik Aglaonema, azaz rákvirág tökéletes választás, ha problémamentes növénynevelésre vágysz. Zöldlevelű változatai kevés szűrt fénnyel is beérik, a színesebbek bőséges, közvetett napfény mellett fejlődnek igazán szépen. Bokros habitusú, kompakt növény. Nem a leggyorsabb növekedésű növények, így nem kell tartanod tőle, hogy átveszik az uralmat a lakás felett.

Szerencsére ma már nagyon sokféle színes variációban elérhetőek. Jó döntés akkor is, ha már meglévő zöld dzsungeled színesítenéd itt-ott.

Az aglaonemákról itt írtunk bővebben.

 

Philodendron billietiae

Narancsszín száráról és ropogós, kemény kartonszerű leveleiről könnyen megismerhető a Ph. billietiae

 

A philodendronok közül jópár olyan fajta található, amelyek kevés törődést igényelnek. A Philodenron billietiae az egyik azok közül, amelyeket teljesen kezdőknek is bátran ajánlunk. 

Pár éve még nehezen beszerezhető fajta volt, lévén egy viszonylag újonnan (pontosan 1981-ben, a  Francia Guyanán) felfedezett fajta, de szerencsére ma már elérhető áron hozzájuthatsz.

Levelei hosszúkás, nyújtott formájúak, az erezet mentén enyhén hullámozott. Színük élénk sötétzöld, tapintásra ropogós, kemény kartonszerűek, felületük fényes. Szára jellegzetes narancsszín. Idővel támasztékra van szüksége, ami moha- vagy kókuszkaró, de akár egy sima bambuszpálca is lehet. Egy félárnyékos sarokban nagyon jól érzi majd magát, vagy sötét lakásban közvetlenül az ablak mellett. 

A philodendronok közül ő az egyik, akit biztosan csak túlgondozással tudsz megölni. Rendkívül sokáig bírja víz nélkül, ezért mindig bizonyosodj meg róla locsolás előtt, hogy valóban igényli-e! Szomjúság esetén levelei kissé elgyengülnek, elveszti keménységét. Ha bizonytalan vagy, emeld meg cserepét - a könnyű cserép jelzi a kellően kiszáradt közeget, a nehéz a vizeset.

 

Spathiphyllum 'Diamond'

A Spathiphyllum "Diamond" a mindennapi, zöld vitorlavirág márványmintás változata

 

Az egyik legismertebb, kezdőknek is való szobanövény a Kolumbiában és Venezuelában őshonos vitorlavirág. Ha valami különlegesebbre vágysz, válaszd a tarka változatot, ami azonnal egyéni hangot csempész otthonodba. Karcsú, hosszú levelei enyhén texturáltak, mintázata pedig minden levélen más és más, fehér foltos vagy finom márványmintás. Gondozása, hasonlóan a zöld változathoz, nagyon egyszerű: szórt fény mellett remekül érzi magát, szomjúságát pedig levelei lehajtásával mutatja meg. Ilyenkor kell meglocsolni, de vigyázz: várj türelmesen, hogy felegyenesedjenek újra levelei, az újabb- és újabb adag víz ugyanis kirohaszthatja gyökereit. 

 

Philodendron gloriosum

Philodendron Gloriosum nagy, párnás levelei

 

A bársonyoslevelű philodendronok között sajnos jó páran a nehezebb esetek közé sorolhatóak. Ha azonban nem szeretnél lemondani a hamvas puhaságról - és miért tennéd - válaszd a Philodendron gloriosumot. A gloriosum a nagyon keresett, ritkább növények közé tartozott még pár éve, és sokak titkos vágya volt. Ma már megfizethető áron, könnyen hozzájuthatsz, ráadásul egy nagyon alacsony igényű fajta, így nem csoda hogy most már szélesebb körben is hatalmas népszerűségnek örvend.

Szívalakú, párnás levelei egészen nagyra meg tudnak nőni, és ezért cserébe igazán keveset kér: némi szórt fényt és néha egy kis vizet. Más bársonyoslevelűekhez képest nem igényli az átlagosnál magasabb páratartalmat, és a takácsatkák is ritkábban támadják meg. Mivel igen nagyra meg tud nőni, ráadásul nem felfelé mászik, hanem a vízszintesen kúszó fajták közé tartozik, egy növénnyel is nagyon dús, dzsungeles hangulatot tudsz otthonodba varázsolni. Egy idő után a klasszikus, hengeres cserépből hosszú virágládába kell ültetni, közegnek pedig - mint általában - nagyon laza, perlittel és fenyőkéreggel dúsított földet ajánlunk.

 

+1 Anthurium Crystallinum

Az Anthurium crystallinum egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk

 

Az Anthuriumok a kezdő szobakertészek között még nem terjedtek el annyira, pedig vannak köztük egyszerűen nevelhető fajták is. Valószínűleg megdöbbentő szépségük és bársonyos leveleik miatt tartanak tőlük, de a különleges megjelenés nem mindig párosul különleges igényekkel.

Az Anthurium crystallinum Közép-és Dél-Amerikában (Panamától Peruig) őshonos. Az egyik leggondtalanabb fajta anthurium, amely biztos nem fog fejfájást okozni hosszú távon sem. Kedveli a bőséges, közvetett napfényt, de szórt fényben is jól érzi magát, csupán fejlődése lassul le kissé. Mindenképp nagyon laza földkeverékbe vagy leczuza ponba - erről a különleges közegfajtáról alocásiákról szóló cikkünkben teszünk említést -  érdemes őket ültetni. Locsolni csupán akkor kell, ha feszes, kartonszerű levelei kissé megpuhulnak, a növény tartása meggyengül. Télen érdemes mesterséges fényt alkalmazni hozzá, hogy ne veszítse el leveleit, de a téli álom még kevés fénynél sem jellemző rá olyan drasztikusan, mint az alocasiáknál, leveleit könnyebben megtartja kevésbé ideális körülmények között is. Figyelj rá azonban, hogy ha kevesebb fényt kap, a vizmennyiséget is érdemes visszafogni!

Ha még nem vágtál bele az anthurium-kalandba, fusd át alapozó cikkünk a témában.

 

Reméljük sokatok kedvét meghoztuk a szobanövény-tartáshoz és immár bátrabban válogattak a kezdők számára kevésbé ismert fajták közül. Ha házikedvenced vagy kisgyerek miatt a toxikus növények nem megfelelőek, következő cikkünket neked ajánljuk.

 

 Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni